2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Overdose otthon fekszik az ágyában"

Nagyon hiányzott Overdose Ascotból, a magyar csodalovat még a helyiek is hiányolták. Soha nem tudjuk meg, hogy nyert-e volna, de annyi biztos: az ellenfelek megkönnyebbültek a hiányától...
2009. június 17. szerda 18:49 - HírExtra
A PannoniaOverdose.hu, Overdose hivatalos internetes oldalának tudósítói jelentették az Egyesült Királyság és talán a világ egyik legpatinásabb lóversenyéről, Ascotból:

Három fantasztikus Group I-es versennyel kezdődött az öt napos ascoti királyi meeting, amely a királyi hintók bevonulásával kezdődött, egyedül Anna hercegnő jött gyalog, mivel ő kitűnő military-lovas volt, s talán nem szeret bohóckodni. A jártató körül óriási volt a tömeg, amíg Erzsébet királynő, Fülöp herceg, Charles örökös trónörökös és a csodaszép Kamilla el nem tűnt a páholyában, utána viszont a zsakettek és kalapok fele már nem volt kíváncsi Gladiatorusra, a világ jelenlegi első számú lovára, aki idén háromszor is győzött Dubaiban. A tavalyi évet viszont teljesen kihagyta, ezt Dózinak üzenik a PannoniaOverdose.hu ascoti tudósítói, vagyis semmi sincs veszve, ha egy kicsit pihen az ember. Illetve a ló.

"Overdose?"

Gladiatorus mögött csak nyolcadik volt a kétmillió dolláros sivatagi versenyben Paco Boy, aki tavaly októberben, Overdose rossz napján Soumillonnal a hátán győzött az 1400 méteres párizsi Prix de la Foret-ben. Most viszont húsz hosszat vert az olaszok kiválóságára. Az arab túlsúlyról csak egyetlen adat, a kilencfős mezőnyből ötnek olajsejk volt a tulajdonosa. Paco Boy tavaly 127-es Timeform-számot kapott, vagyis épp hogy csak a 126-os Overdose elé került a világranglista élcsoportjában. Itt egy ilyen százmillió forintos verseny az első futam, de a következő százmilliós minket jobban érdekelt, hiszen ebben indult volna a mi lovunk.

Overdose utolsó futása a Kincsem Parkban, amikor még minden rendben volt: íme Dózi legutóbbi futama, s egyben győzelme áprilisban, Chris Soumillonnal a nyergében!

Különös akcentusunkat hallván a sajtóközpontban többen ránk mosolyogtak. „Overdose?” Szomorúan bólintottunk, ám ugyanakkor büszkén olvastuk a tegnapi Racing Postban a William Hill fogadóiroda munkatársának véleményét, akit arról faggattak, hogy a hároméves angol Amour Propre állja-e a tengeren túliak kihívását, mire a következőt válaszolta: „Amour Propre már most is topon van, a határ azonban a csillagos ég. Ráadásul a nemzetközi kihívók nem olyan erősek, Takeover Target ugyanis csak a Golden Jubileeben indul szombaton, Overdose pedig otthon fekszik az ágyban.” Alaposan végigböngésztük a reggeli lapokat, de egyetlen másban sem volt szó olyan lóról, aki itt ma nem indult, ennyit Dózi valódi világhíréről.

"Ennyit a keleti blokkról"

Második esély egy ausztrál kiválóság, Scenic Blast volt, aki viszont még sohasem mozdult ki a távoli földrészről, ám az ausztrál sprinterek rendkívül jók, Overdose előtt szinte csak ők találhatóak a világranglistán, a Hong Kongba került Sacred Kingdom, a Scenic Blast-et 1400 méteren legutóbb csúnyán elintéző Weekend Hussler és Takeover Target, a három évvel ezelőtti nyerő. Érdemes e neveket megjegyezni, mert reméljük, Overdose hamarosan találkozni fog velük valahol a tengeren túl.



Itt viszont mindenki, aki nem angol tengerentúlinak számít, ám a végig vezető Scenic Blastet csak Fleeting Spirit tudta megszorítani, sőt, ha 50 méterrel hosszabb a verseny, talán meg is veri. Ő volt az, aki Párizsban a boxban maradt, de ezt lassan már minden magyar faluban tudják. Az ausztrálok zsakettben is óriási cirkuszt csaptak az eredményhirdetéskor, amit a hűvös angol cilinderek csodálkozva szemléltek, itt még a londoni metrón is figyelmeztetik is az embert, hogy a nagy hőségre való tekintettel legyen nála egy üveg víz, ma egyébként 22 Celsius-fok volt.

A harmadik futam is egy százmilliós díj volt, a St. James’s Palace Stakes, hivatalosan tízen futottak benne, de igazából két ló háziversenyének ígérkezett. Májusban Newmarketben a 2000 Guineas-ben Delegator második volt a későbbi angol derbynyerő Sea The Stars mögött, míg Mastercraftsman csak ötödik. A híres O’Brien idomár hosszúnevű háromévese viszont az ír 2000 Guineas-ben három hét múlva négy és fél hosszal elintézte Delegatort.

Mondhatni, most következett a döntő, Mastercraftsman végig vezetett, ám a cél előtt úgy nézett ki, hogy a várásra lovagolt Delegator leveri, ám az első favorit újra jött, és ezt a nagydíjat is bezsebelte. Ez a verseny már csak azért is kedves volt szívünknek, mert 12 éve Overdose apja, Starborough nyerte, a pénteki Coronation Stakes 2003-as másodikjaként pedig egyik unokatestvérét, Soviet Songot fedeztük fel, akikkel közös a nagyapjuk, Soviet Star. Soviet Songot akkor csak Russian Rythm tudta megelőzni, ennyit a keleti blokkról.



Cilinder és alkoholmentes övezet

Holnapután ismét jelentkezünk, a Ladies’ Day-en, avagy a Királynő Napján, amire máris minden jegy elkelt. Már a cilinderes szektorban, viszont a szigorú dressz kód a nemzeti viseleteket megengedi, így akár árvalányhajas kalapban és csikóbőrös kulaccsal is köztük lehettünk volna. Minket persze csütörtökön az érdekel majd, hogy a 4000 méteres futamot sorrendben negyedszer is megnyeri-e Yeats, a világ legkiválóbb távgyaloglója, aki a Kincsem által megnyert 4000 méteres Goodwood Cup-ot is kétszer hazavitte. Ezt a versenyt 1807 óta futják, tehát majdnem annyira hagyománynak számít, mint a kétéves Nemzeti Vágta.

Reméljük, ami késik, nem múlik, és ez a sok ezer zsakettes jövő júniusban bepótolja, és megemeli a cilinderét Overdose előtt. A londoni vonat felé már csak egy plakát lep meg bennünket: Hamarosan alkoholmentes övezet következik, kérjük, készüljön fel rá!

Eddig a PannoniaOverdose.hu tudósítása. Az egészhez csak annyit tennénk hozzá, hogy súlyos sérülését tekintve nagyon is jó helyen van Dózi az „ágyában”.

Addig örüljenek az ellenfelei, amíg fel nem kel…

Forrás: HírExtra/PannoniaOverdose.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását