2024. április 29. - Péter

Több rendőr a közterületeken

A kistérségek biztonságának növelésével kapcsolatban az a legfontosabb feladat, hogy több rendőr legyen a közterületeken - mondta Draskovics Tibor rendészeti miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezetett ülésén a rendőrség budapesti székházában.
2009. június 16. kedd 17:06 - HírExtra
A Közbiztonsági Háló program aktuális helyzetéről adott tájékoztatójában a miniszter kiemelte, hogy a "látható rendőrséggel" nagyobb rendet és nagyobb biztonságot lehet elérni, s a rendőrség már meg is kezdte azokat a szervezeti előkészületeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy minden településen legyen rendőri jelenlét. A miniszter szerint a program az év végéig megvalósulhat.

Draskovics Tibor a bizottság tagjainak kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a rendőrök pályán tartását anyagi ösztönzéssel kell elérni. "Nincs az jól", hogy viszonylag fiatalon mennek nyugdíjba a rendőrök, de nem szabad erőből, kiszámíthatatlan lépést tenni - mondta.

Kifejtette: a szakszervezetekkel való konzultáció nélkül nem teremtenek új feltételek és nem lát azonnali lépéslehetőséget ebben a kérdésben.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem terveznek új rendészeti szakközépiskolát nyitni, inkább a képzésben résztvevők számát szeretnék növelni.
Bence József országos rendőrfőkapitány beszámolójában elmondta, hogy az objektív bűnügyi mutatók javulása ellenére az ország bizonyos területein (főleg az északi, észak-keleti és déli országrészekben) romlott a szubjektív biztonságérzet.

A probléma kezelését a rendőri jelenlét növelésével próbálják kezelni, ezért egyebek között három bevetési egységet hoztak létre vidéken (Győrben, Szombathelyen és Nyírbátorban), és még az idén Miskolcon is létrehoznak egy ilyen jellegű csoportot. A miskolci egység 148 fős állománya elsősorban Borsod megye közbiztonságért felel majd, de lesznek regionális feladataik is - tette hozzá.

A főkapitány beszélt arról is, hogy a rendőrség mintegy 1300 fős létszámhiányát egyebek között átcsoportosításokkal próbálják kezelni, azért, hogy több rendőr legyen az utcákon. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy fegyveres biztonsági őrségre bízzák az objektumvédelmet, az ott szolgálatot teljesítőket pedig utcai szolgálatba állítják, így először 100, majd további 200 rendőr jelenhet meg az utcákon elsősorban az ország északi régiójában.

Bencze József szerint 276 olyan település van Magyarországon, amelyek az átlagosnál veszélyeztetettebbek. Ezeken a településeken ezért sokkal többet járőröznek majd éjszaka, és nappal is nagyobb hangsúlyt fektetnek az utcai jelenlétre. Mint hozzátette: ebben az akcióban 700 rendőr vehet részt.

Kiemelte: tavaly jelentősen növelték a körzeti megbízottak számát, közel 600 új rendőrt állítottak ilyen státusszal munkába, és emelték az e feladatot ellátó rendőrök fizetését.

A bűnügyi statisztikákról a főrendőr azt közölte, hogy mintegy 5 százalékkal csökkent az ismerté vált bűncselekmények száma: idén az első negyedévben 69 ezer vagyon elleni, 7 ezer személy elleni és 32 ezer egyéb bűncselekményre derült fény - részletezte.

Az ittas vezetés, mint baleseti ok az összes balesethez viszonyítva 15 százalék alá esett, ami javulást jelent az előző évhez képest, de a helyszíni bírságok száma is kevesebb lett - mondta Bencze József.

A főkapitány szerint egyre több a hivatalos személy elleni erőszak, amit gyakran csoportosan követnek el a rendőrök ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását