2024. május 6. - Ivett, Frida

A járvány legfiatalabb áldozata

Meghalt az új influenzavírus első brit áldozatának koraszülött kisfia is. A H1N1 vírustörzshöz köthető első nagy-britanniai halálesetet a hétvégén jelentették be.
2009. június 16. kedd 18:39 - HírExtra
A 38 éves Jacqueline Fleming a nyugat-skóciai Glasgow egyik kórházában hunyt el vasárnap. A skót egészségügyi minisztérium közlése szerint a páciensnek - aki az új influenzavírus első európai halálos áldozata - a fertőzésen kívül egyéb egészségügyi problémái is voltak. Időközben nyilvánosságra került az is, hogy Jacqueline Fleming halála előtt két héttel koraszülött kisfiúnak adott életet. Jack három hónappal a rendes idő előtt született, és alig egy nappal édesanyja halála után ő is meghalt a kórházban.

A brit sajtó keddi beszámolói szerint a kismama már a szülés idején kómaszerű állapotban volt, amelyből haláláig nem tért magához, így nem is láthatta kisfiát.

Nagy-Britanniában gyorsan terjed az új vírus, bár a 60 milliós lakosságszámhoz képest továbbra sem sok a fertőzött. Május végéig nem egészen kétszáz esetet regisztráltak a brit hatóságok, kedden viszont már 1400-hoz közelített az országszerte nyilvántartott betegek száma.

John Oxford professzor, Nagy-Britannia első számú influenzavírus-kutatója a BBC-nek a hétvégi haláleset után azt mondta: pánikra továbbra sincs ok, a fertőződés esélye még mindig meglehetősen csekély. A tudós hangsúlyozta, hogy az ország és az északi félteke egésze is éppen kifelé tart a szokásos influenzaszezonból, és a helyzet a nyáron nem fog romlani a jelenlegihez képest.

A nagy-britanniai megbetegedések túlnyomó többsége enyhe lefolyású.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását