2024. május 16. - Mózes, Botond

Dávid szerint Sólyomnak szólt az elutasítás

Nem a főbírójelöltnek, hanem Sólyom László köztársasági elnöknek szólt az elutasítás hétfőn a parlamentben, az államfőnek új jelöltet kell állítania - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek, azt követően, hogy a parlament immár másodszor nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének.
2009. június 15. hétfő 21:29 - HírExtra
"Ez a szavazati arány menthetetlen. A köztársasági elnök kapott egy jelzést, hogy vegye komolyan a magyar Országgyűlést. Ez az üzenet már nem Baka Andrásnak szól, hanem a Magyar Köztársaság elnökének" - mondta Dávid Ibolya.

Az államfőnek gyorsan, még a nyári szünet előtt új jelöltet kellene állítania, mert a jelenlegi helyzet veszélyezteti az igazságszolgáltatás működését - tette hozzá.

Baka Andrást hétfői ülésén másodjára sem szavazta meg az Országgyűlés, a szükséges 257 helyett 184-en szavaztak igennel, és 108-an utasították el az államfő jelöltjét. A Fidesz-KDNP tiltakozása jeléül kivonult a plenáris ülésről, az MSZP kérésére pedig összehívták a házbizottság rendkívüli ülését, amelynek idejére szünetet rendeltek el.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László már 2008 májusában jelölte erre a posztra, a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén, mivel a szervezet korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában lejárt a mandátuma.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nedudgi
2009. június 15. 22:42
"Hajrá Magyarország!" Csak így ne tovább!
borbála
2009. június 15. 22:38
Az MSZP önmagát járatja le!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását