2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Az izraelek nem félnek Irántól

Csak minden ötödik izraeli zsidó gondolja azt, hogy egy atomfegyverrel rendelkező Irán megpróbálja majd lerombolni Izraelt - derült ki egy vasárnap közzétett közvélemény-kutatásból.
2009. június 14. vasárnap 17:15 - HírExtra
A többség azon az állásponton van, hogy nem lesz hatása mindennapi életükre, ha az Izrael esküdt ellenségének tartott iszlám köztársaság atomfegyverre tesz szert. A tel-avivi egyetem egyik kutatóintézetének megbízásából készült felmérés azt mutatja, hogy a közvélemény nem ért egyet a jelenlegi és az előző izraeli kormányok érvelésével, miszerint Iránt meg kell fosztani az atomfegyvergyártás eszközeitől, különben létében fogja fenyegetni a zsidó államot.

Arra a kérdésre, hogyan fogja befolyásolni életüket, ha Iránnak atomfegyvere lesz, a válaszadók 80 százaléka felelte azt, hogy semmilyen változásra nem számít. A kivándorlást 11 százalék venné fontolóra, és 9 százalék gondolkodna el azon, hogy Izraelen belül máshova költözik.

Az izraeliek 21 százaléka vélekedik úgy, hogy "Irán atomfegyvereivel megtámadná Izraelt, hogy elpusztítsa" - hangsúlyozta közleményében a felmérés megrendelője, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete (INSS).

"Az izraeli vezetés talán tájékozottabb" - magyarázta Jehuda Ben Meir, a INSS kutatási részlegének igazgatója a közvélemény és a kormány közötti szembeszökő különbséget Irán megítélésében. "Az izraeli közvélemény nem tekinti ezt tényleges fenyegetésnek, és előfordulhat az is, hogy a vezetés néhány tagja eltúlozza" a veszélyt - tette hozzá. "Úgy tűnik az izraeliek többsége bízik Izrael elrettentő képességében, és Irán racionális viselkedésében" - fejtegette.

Az INSS vizsgálata szerint az izraeli zsidók 59 százaléka mindezek ellenére támogatna egy Irán elleni megelőző csapást, és 41 százalék utasítja el a katonai megoldást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását