2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lesz-e valaki, aki Orbán ellen szavaz?

A Himnusz eléneklésével kezdődött el a Fidesz XXIII. tisztújító kongresszusa szombaton délelőtt Budapesten, a tanácskozáson várhatóan megerősítik majd a szocialistáknak címzett követeléseket, valamint újraválasztják Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt.
2009. június 13. szombat 12:44 - HírExtra
A XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontot a tíz óra utáni kezdésre teljesen megtöltötte a körülbelül 1400 küldött és a tanácskozásra meghívott vendégsereg. A megjelenteket a házigazda Pokorni Zoltán, alelnök, a XII. kerület polgármester köszöntötte.

A kongresszuson újabb két évre választják meg a Fidesz elnökét és négy alelnökét. A tisztújításban nem várható meglepetés, hiszen Fidesz országos választmányának elnöksége a jelenlegi pártelnök, Orbán Viktor és a négy alelnök, Pokorni Zoltán, Varga Mihály, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó megválasztására tett javaslatot, bár elméletileg még a kongresszuson is van lehetőség jelölni.

A küldötteknek a szavazólap mellett kiosztották Orbán Viktor által jegyzett Fundamentumok című dokumentumot, amelyben a Fidesz vezetője pártelnöki programját fogalmazza meg. Ebben többek között azt írja, hogy a Fidesz a szabad magyarok pártja, stratégiai kapcsolatban él a KDNP-vel, és önálló kormányzást céloz meg, ezután sem köt koalíciót a "kommunista diktatúra utódpártjával", az MSZP-vel és a "szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal".

Orbán Viktor azt is írja, hogy a Fidesz a Kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja, valamint jobboldali modern európai néppárt, amely képes a jelenlegi válsághelyzetből kivezetni Magyarországot. Orbán Viktor hozzáteszi: a Fidesz a törvényes rend pártja, amely védelmet nyújt a törvénytisztelőknek, és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését.

A sportcsarnok bejáratánál az EP-választás 56 százalékos Fidesz-győzelmét megköszönő molinó fogadta a kongresszusra érkezőket. A terem végében felállított színpad mögé kék drapériát húztak és magyar zászlókat állítottak fel. A szónoki pulpituson a Fidesz EP-választásra meghirdetett Új irány szlogenje olvasható.

A küldöttek már reggel kilenc órától érkeztek, és nagy tapssal fogadták a terembe érkező Fidesz-politikusokat és a kongresszus vendégeit, így Tőkés László püspököt, EP-képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét és Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, valamint Orbán Viktor pártelnököt.

A várhatóan délután háromig tartó, végig nyílt tanácskozáson Varga Mihály alelnök terjeszti elő azt a javaslatot, hogy a szocialistáknak küldött nyílt levélben lévő követeléseket a kongresszus is erősítse meg.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége levelet küld az MSZP elnökségének, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást.

A küldöttek előtt felszólalnak a Fidesz alelnökei, valamint Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is. Emellett a Fidesz szövetségesei nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke mond beszédet, a határon túli magyarok képviseletében pedig Tőkés László és Kovács Miklós szólal fel. A kongresszus zárásaként Orbán Viktor pártelnök beszél majd.

A Fidesz legutóbb 2007. május 20-án tartott tisztújító kongresszust, amelyen újabb két évre választotta meg Orbán Viktort a Fidesz elnökének, a négy alelnök pedig Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály lett. Schmitt Pál akkor visszalépett az alelnöki jelöléstől, viszont elvállalta, hogy vezeti a 2009-es európai parlamenti választási kampányt, amelyen listavezetőként indult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását