2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Orbán is tehetetlen lenne az IMF-hitel nélkül?

Veres János (MSZP) szerint örvendetes, hogy Orbán Viktor immár nem "kommunistázza" a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hanem belátta és beismerte, hogy az IMF és Magyarország között célszerű megállapodást kötni, sőt egy új megállapodás megkötésének szándékról nyilatkozott.
2009. június 11. csütörtök 21:21 - HírExtra
A szocialisták frakcióvezető-helyettese a Fidesz elnökének a Reutersnek adott nyilatkozatára reagált csütörtökön az MTI-nek.

Orbán Viktor a brit hírügynökségnek szerdán egyebek mellett azt mondta, hogy a jobbközép ellenzék tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal jövőre egy új hitelcsomagról, ha megnyeri a parlamenti választásokat.

Magyarország a 25,1 milliárd dolláros készenléti hitelre támaszkodva finanszírozza kifutó és új adósságait, és Orbán Viktor szerint a szocialisták az áprilisi parlamenti választásokig az utolsó fillérig elköltik majd ezt az összeget. "Emiatt az új kormány és az ország egyaránt nagyon nehéz helyzetben találja majd magát. Addigra elfogy ez a pénz, emiatt pedig új megállapodásra lesz szükségünk az IMF-fel" - közölte a pártelnök.

Veres János ezzel összefüggésben az MTI-nek úgy vélekedett, mivel az Európai Unióval és IMF-fel kötött megállapodások megkötése miatt a Fidesz korábban hevesen támadta a kormányt, ezért a Fidesz elnökének a mostani kijelentése akár az akkori tévedésük beismerésének is tekinthető. "Ha ez így van, akkor legalább a józan realitásérzék győzedelmeskedett" - fogalmazott a volt pénzügyminiszter.

Véleménye szerint fontos felismerés ez a Fidesz részéről, hiszen szemben azzal, amit korábban állítottak - vagyis azzal, hogy ők "önmaguktól" meg tudták volna állítani a gazdasági válság következményeit az országhatárokon -, most világossá teszik, hogy a Fidesz sem látja a válság negatív hatásait leküzdhetőnek a nemzetközi szervezetek segítsége, a velük való együttműködés nélkül.

Veres János hozzáfűzte, mindezt figyelembe véve azonban kijelenthető: a Fidesznek nem kellett volna dühödten támadnia a kormányt ősszel, a megállapodások megkötésekor.

Azzal összefüggésben, hogy Orbán Viktor szerint vitatható, hogy a gazdasági gondokkal küszködő Magyarországnak miért kell 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány az idén, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, Veres János azt közölte: a Fidesznek valószínűleg újra kellene értékelnie a költségvetési gazdálkodással kapcsolatban tett korábbi kijelentéseit is, hiszen sokszor "megalapozatlanul, hiú ábrándokat kergetve" nyilatkoztak költségvetési kérdésekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását