2024. április 29. - Péter

Amerika újabb kiszemeltje?

Személyes üzenetet küldött Kirgizisztánba Barack Obama amerikai elnök, a közép-ázsiai országban működő amerikai légi támaszpont bezárásának elkerülése érdekében - közölték csütörtökön a kirgiz hatóságok.
2009. június 11. csütörtök 12:00 - HírExtra
A biskeki kormány idén februárban hathónapos határidőt szabott arra, hogy az amerikaiak elhagyják a kirgiz főváros közelében lévő, az afganisztáni hadműveleteket támogató Manasz bázist. Amerikai tisztviselők korábban hangoztatták: remélik, hogy sikerül rávenni Kirgizisztánt álláspontjának megváltoztatására. A washingtoni üzenetre reagálva ugyan Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő azt mondta, a döntés visszafordíthatatlan, de hozzátette, megfontolja Obama mostani ajánlatát.

A kirgiz elnök hivatala csütörtökön közölte, hogy Barack Obama megköszönte a kirgiz népnek és vezetésének azt a segítséget, amit az afgán helyzet stabilizálásához, a nemzetközi terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni harchoz nyújtott. Egyben reményét fejezte ki, hogy tovább erősödnek az Egyesült Államok és Kirgizisztán közötti együttműködés különböző formái.

Obama nem említette üzenetében a Manasz támaszpont kérdését. Szó van ugyanakkor arról, hogy hamarosan magas rangú amerikai küldöttség látogat Biskekbe, hogy tárgyaljon az együttműködés kiszélesítéséről. A kirgiz elnök utasította a külügyminisztériumot, a társtárcákkal készítse el az amerikaiaknak adandó javaslatokat.

Biskek azt követően mondta fel a támaszpont bérleti szerződését, hogy biztosítékokat kapott Oroszországtól egy kétmilliárd dolláros segély- és hitelmegállapodásra. Manasz, ahol nagyjából ezer amerikai katona szolgál, valamint egy kisebb francia és egy spanyol alakulat, az Afganisztánban állomásozó amerikai erőknek szállított utánpótlás fontos állomása: havonta 15 ezer katona és 500 tonna áru fordul meg a bázison. Az Egyesült Államok a februári kirgiz bejelentés után megállapodást kötött két másik térségbeli országgal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal arról, hogy engedjék át területükön a nem katonai jellegű utánpótlást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását