2024. május 4. - Mónika, Flórián

Páva Zsolt és az ötforintos buszok

Érthetetlennek és értelmezhetetlennek nevezte a Pécs helyi járatú buszközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. buszainak eladását Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki az ügy gyors kivizsgálását ígérte.
2009. június 10. szerda 13:00 - HírExtra
"Semmi okát nem látom annak, hogy ezt miért kellett meglépni, mi szükség volt erre" - reagált a fideszes politikus a járműpark értékesítéséről először az Új Dunántúli Naplóban kedden megjelent információkra reagálva. Hozzátette: ő és Nagy Csaba alpolgármester a tranzakció haladéktalan vizsgálatára utasította Varga Pétert, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját. E kérdéssel jövő hétfőn rendkívüli felügyelő bizottsági ülés foglalkozik, eredmény néhány napon belül várható, melyről tájékoztatják a közvéleményt.

"Talán most már a szocialisták is belátják, hogy érdemes és indokolt átvilágításokba kezdeni minden önkormányzati érintettségű testületnél, hivatalnál, cégnél. Szomorú, de a mostani eset is bizonyítja, sok tekintetben nincsenek rendben a dolgok" - jegyezte meg Páva Zsolt.

Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója korábban elmondta: "A Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő PK Zrt. 2,2 milliárd forintért adta el 150 buszból álló járműparkját a közelmúltban a PK Zrt. és egy LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500 ezer - 600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát".

Hozzátette: a PK Zrt. a buszokat egyenként havi 1,2 millió forintért bérli a PK Busrent Kft.-től, amely 10 év alatt fizeti ki a járművek vételárát. Ezzel a PK Zrt. biztosítani tudja a helyi járatú buszközlekedés fenntartását a Dunántúl legnagyobb városában.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy a tranzakciót "titok övezi, az érintettek titoktartási kötelezettségükre hivatkozva" arról őt sem tájékoztatták időben. Az ügyet kivizsgálják, tulajdonosként egyeztetést kértek a Mecsekbusz Kft-től.



"Nem tudom megmondani, érte-e kár a várost. Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - mondta Varga Péter, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

A vezérigazgató azt mondta: egyelőre nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.

Bata László, a PK Zrt. Bécsben tartózkodó forgalmi és kereskedelmi igazgatója azt mondta: nincs nyilatkozattételi engedélye. Hozzátette: nem hallott a szóban forgó esetről, miután a tulajdonosi kör ügyeibe nincs belelátása, feladata kizárólag a napi teendőkre koncentrálódik.

Páva Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy levélben fordult a PK Zrt.-hez a kötelező elsőajtós felszállás reggeli és délutáni csúcsidőben történő megszüntetéséért. A polgármester azután döntött így, hogy kikérte és elfogadta a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület véleményét, miszerint a bliccelők kiszűrésére néhány hónapja bevezetett rendszer nagyobb érdeksérelemmel jár, mint amekkora árbevétel-növekedést eredményez a vállalatnál.
Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását