2024. április 26. - Ervin

Az MSZP-t felháborítja a macskakínzás

A szocialista Bárándy Gergely arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, vizsgáltassa felül a pécsi macskakínzás ügyében hozott döntést. Az országgyűlési képviselő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte: írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult ez ügyben a legfőbb ügyészhez.
2009. június 10. szerda 13:06 - HírExtra
Bárándy Gergely elmondta: felháborítónak és visszatetszőnek tartja, hogy az ügyészség még csak meg sem vádolja azokat a bűnelkövetőeket, akikről beismerő vallomásuk útján is bebizonyosodott, hogy brutálisan megkínoztak több kismacskát. Kíváncsi lennék, miért nem tartja szükségesnek a vádemelést az eljáró ügyész, amikor több kisállatot brutálisan megkínoztak, van, amelyiket megnyúzták, levágták a fejét, vascsővel verték agyon, szemét késsel szúrták ki - mondta a szocialista képviselő.

Sajtóhírek szerint a Baranya Megyei Főügyészség úgy döntött, hogy él a vádhalasztás lehetőségével annak a két, 17 és 18 éves fiúnak az esetében, akik kismacskákat kínoztak meg, és mindezt videóra is felvették.

A vádhalasztás azt jelenti, hogy ha a két fiú két éven belül elkövet valami törvénybe ütközőt, akkor a macskák megkínzásáért és megöléséért is felelősségre vonják őket. Az ügyészség a döntést azzal indokolta, hogy a fiúk azóta rendezett körülmények között élnek, tanulnak, nincs rájuk panasz.

Bárándy Gergely tudni szeretné, hogy az ügyészség vezetője egyetért-e a sokakat felháborító ügyészi döntéssel, kíván-e további lépéseket tenni.

A politikus azt tudakolta, milyen annak az ügyésznek a lelkülete és értékrendje, aki helyesnek tart egy ilyen döntést. Milyen brutalitást várna el még az ügyészség ahhoz, hogy bíróság elé állíttasson valakit állatkínzás miatt? - kérdezte.

Arra kérte a legfőbb ügyészt, hogy amennyiben lehetőséget lát rá, vizsgáltassa felül a döntést, és azt is vizsgálja meg, hogy alkalmas-e az eljáró ügyész arra, hogy továbbiakban is eljárjon ilyen ügyekben.

Szavai szerint hiába tesz meg a jogalkotó mindet azért, hogy az állatkínzásokat visszaszorítsa, ha a jogalkalmazó így áll ehhez az ügyhöz. Hiába dolgoznak az állatvédők a kiszolgáltatott állatok sorsának javításáért, ha a hatóságok nem partnerek - közölte, hozzátéve: azt javasolja az állatvédő szervezeteknek éljenek panasszal az ügyészi döntéssel szemben.

Bárándy Gergely elmondta, a fiatalok által elkövetett bűncselekménynek három évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétele. Ha az ügyész úgy érzi, túlzás lenne szabadságvesztést javasolni ebben az ügyben, akkor miért ne lehetne közérdekű munkát indítványozni, amit egy állatmenhelyen kellene elvégezni - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását