2024. június 17. - Laura, Alida

Mi várható a szomszédban?

Szoros eredmény várható az európai parlamenti (EP-) választáson a két legerősebb párt között Ausztriában, ahol 18 másik uniós tagállamhoz hasonlóan vasárnap nyíltak meg a szavazóhelyiségek.
2009. június 7. vasárnap 14:25 - HírExtra
A közvélemény-kutatások szerint a kampányban végig fej-fej mellett haladt az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ). Az országos szinten egymással koalícióban kormányzó SPÖ és ÖVP közel azonos eredményt ért el mindhárom európai parlamenti választáson, amelyet eddig Ausztriában tartottak. Ezúttal azonban a két nagypárt támogatottságának csökkenését is kimutatták a felmérések.

Egyes vélemények szerint az SPÖ és az ÖVP szereplése más kérdéseket is felvethet. A szociáldemokraták ugyanis eddig öt egymást követő választáson szerepeltek rosszul, az ÖVP pedig első alkalommal állt országos megmérettetés elé Josef Pröll pártelnöksége alatt.

A legtöbb szavazókörben reggel héttől délután ötig várják a szavazókat. Idén először lehet EP-választáson Ausztriában levélben szavazni. Egyes megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a közel azonos támogatottság miatt ezek a voksok döntik el, melyik osztrák párt küldheti a legtöbb képviselőt a következő öt évre az Európai Parlamentbe. A postai szavazatokat június 15-én összesítik. Először szavazhatnak a 16. évüket betöltöttek is.

A választásra jogosultak száma több mint hatmillió háromszázezer, ebből több mint harmincezren más uniós tagállamok Ausztriában élő állampolgárai.

A 2004-2009-es EP-ciklusban 18 képviselő jutott Ausztriának, az uniós szabályozás változása miatt ezúttal eggyel kevesebbet, 17-et választanak. Ha azonban az EU intézményrendszerét korszerűsíteni hivatott lisszaboni szerződés életbe lép, 19-re nő az osztrák mandátumok száma.

Ausztriában 150 magyar állampolgár szerepel a külképviseleti névjegyzékben, a külképviseleti szavazásra a bécsi magyar főkonzulátuson van lehetőség, este hétig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását