2024. május 20. - Bernát, Felícia

A csehek már szavaznak

Megkezdődött az európai parlamenti választás (EP) Csehországban. A választási helységek pénteken délután kettőkor nyíltak meg, és este tíz óráig tartanak nyitva.
2009. június 5. péntek 17:46 - HírExtra
Csehországban hagyományosan kétnapos a választás. Szombaton reggel nyolc órától délután kettőig lehet szavazni. A voksolás eredményét vasárnap este tíz óra után teszik közzé, úgy mint a többi európai uniós tagországban. A 22 cseh EP-képviselői mandátumra 736 jelölt pályázik, akiket 32 párt, koalíció és mozgalom jelölt. Eredetileg 33 volt, de egy párt visszalépett a szavazástól. A bejegyzett választók száma meghaladja a nyolc milliót. Felmérések szerint a választás iránti érdeklődés nem túl nagy, s várhatóan az arra jogosultak 30-35 százaléka járul az urnákhoz.

Öt évvel ezelőtt, amikor a csehek először választottak képviselőket az EP-be, a részvétel 28,3 százalékos volt. A cseheknek eddig 24 európai képviselőjük volt Brüsszelben. Ez a szám a következő ötéves időszakban kettővel kisebb lesz. A legtöbb mandátummal a most záruló időszakban a Polgári Demokratikus Párt (9), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (6) rendelkezett. Az ország egyik legnagyobb pártjának számító Cseh Szociáldemokrata Pártnak két európai képviselője volt.

A felmérések szerint most a polgári demokraták és a szociáldemokraták szerzik meg a legtöbb EP-képviselői mandátumot, várhatóan az összes mandátum legalább kétharmadát. A felmérések szerint a kommunisták három mandátumot szereznek, míg 1-2 mandátum a kisebb pártoknak juthat.

A mérvadó politikai pártok az EP-választást nagyszabású országos tesztnek fogják fel az októberben esedékes előre hozott képviselőházi választás előtt. A képviselőházi választást azért kellett előre hozni, mert márciusban megbukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép hárompárti kormány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását