2024. május 18. - Erik, Alexandra

Biometrikus útlevél miatt szenvednek

Két hónapja vívja harcát a Szerbiában is bevezetendő, korszerű biometrikus útlevéllel, pontosabban annak kiállítóival a piroti Milovan Djordjevic, de hiába küzd, egyelőre vesztésre áll.
2009. június 1. hétfő 12:51 - HírExtra
A kelet-szerbiai férfi Franciaországban élő lányának és Svájcban lakó fiának akarja beszerezni az Európai Unió által Szerbia számára előírt, elektronikus csippel ellátott okmányt, ám a szerb nyelv sajátosságai, s külföldi írásmódja megoldhatatlan helyzetet teremtett számára. A baj fő oka, hogy a cirill és latin írást egyaránt használó szerbeknek van egy a magyarnál valamivel lágyabb "gy" hangjuk, amelyet hivatalosan Szerbiában áthúzott szárú "d" betűvel jelölnek latin írás esetén.

Ez a hang gyakori, és különösen sűrűn fordul elő nevekben, például Milovan Djordjevicében. Mivel az áthúzott "d" nem minden külföldi nyomdában áll rendelkezésre, s azért is, hogy ne lehessen összekeverni a "gy"-t a "d"-vel, külföldön a "dj" betűkombinációval való átírás terjedt el.

Ezt használták eddig a latinul írt szerb útlevelekben is, amelyekkel a piroti férfi gyermekei elhagyták az országot, s ezt az útlevelet vették alapul Nagy-Britanniában, amikor Divna Djordjevicnek kiállították a doktori diplomát. Valamennyi franciaországi okmányában szintén ez a név szerepel, miként fivére, a 40 éves Vladislav és családja svájci papírjaiban is.

A montreali székhelyű Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnek, az ICAO-nak az új útlevél formáját kidolgozó szakemberei azonban úgy döntöttek, hogy a csak Szerbiában használatos latin írásmódot kell alkalmazni. Ez súlyos gondokat okozhat a külföldön élő szerbeknek, akiknek helyi okmányait a régi útlevél alapján állították ki a fogadó ország hatóságai, ám a schengeni előírások miatt kénytelenek lesznek az új, biometrikus útlevelet használni.

Amikor Milovan Djordjevic ezt a problémát felvetette, a belgrádi belügyminisztériumtól azt a választ kapta, hogy az új útlevél mellé jár majd egy igazolás is arról, hogy ami az új okmányukban áthúzott szárú "d", az régi úti papírjukban és egyéb dokumentumaikban még "dj". Hogy például Divna Djordjevic mit ér ezzel, ha Franciaországban megállítja egy rendőr, kéri (áthúzott d-vel) Dordevic névre kiállított útlevelét, s Djordjevicnek kiadott vezetői engedélyét és forgalmiját, arról a hivatalnokok nem beszéltek.

Szélmalomharcában Milovan Djordjevic odáig jutott, hogy a sorstárs Bozidar Djelic miniszterelnök-helyetteshez, illetve Boris Tadic államfő irodájához fordult segélykéréssel, a sajtónak pedig úgy nyilatkozott: "Bocsánatot kérve azért, hogy belekeverem őket az ügybe, arra kérem Novak Djokovic világhírű teniszezőnket (a világranglista 4. helyezettjét), Bozidar Djelic miniszterelnök-helyettest, Dragan Djilas belgrádi polgármester, és mindenkit, akinek a családnevében "dj" szerepel (főleg ha az illető külföldön él), hogy segítsen megvédeni igazamat".

Jelenleg sok százezer szerb él, dolgozik Nyugat-Európában. Ha Szerbia felkerül a vízummentes utazást biztosító fehér schengeni listára, akkor ők is eldobhatják régi útlevelüket, s csak a biometrikusat használhatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását