2024. április 18. - Andrea, Ilma

Elhunyt Kurnik Ernő

Életének 95. évében elhunyt Kurnik Ernő Állami-díjas akadémikus, címzetes egyetemi tanár. A tudóst a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti - tudatta közleményben az MTA Sajtótitkársága az MTI-vel.
2008. március 4. kedd 15:10 - Hírextra
Az akadémikus temetéséről később történik intézkedés.
Kurnik Ernő 1954 és 1970 között a Délkelet-Dunántúli Mezőgazdasági Kísérleti Intézet igazgatója volt, majd 1983-ig a Takarmánytermesztési Kutatóintézetet vezette. Megszervezte a magyar mezőgazdasági tudományos kutatás tájintézeti rendszerét. Fő munkaterületét a növénynemesítés és az ezzel kapcsolatos genetikai, biológiai és termesztéstechnikai problémák jelentették. Kidolgozta a korszerű takarmánytermesztés szervezési módszerét.

A tudós hét növényfajból 50 államilag minősített fajtát állított elő, a hibridnapraforgó-nemesítés hazai úttörője volt. Nevéhez 150 publikáció fűződik.

Kurnik Ernőt 1970-ben választotta levelező tagjává, 1976-ban pedig rendes tagjává a Magyar Tudományos Akadémia.

Az akadémikust egyebek közt tagjai között tudhatta az EUCARPIA (az Európai Növénynemesítők Szövetsége), valamint a napraforgó-nemesítők európai és nemzetközi tudományos szövetsége.
Kurnik Ernő munkásságát 1978-ban Állami Díjjal ismerték el, a tudóst 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 1996-ban pedig Millecentenáriumi Díjban részesült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását