2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szájer: A kormány nem tud képviselni minket

A jelenlegi magyar kormány nem akarja és nem képes a magyar érdekeket európai színtéren megjeleníteni - mondta Szájer József EP-képviselő a Látleletek 2009. című konferencián pénteken a fővárosban.
2009. május 29. péntek 12:08 - HírExtra
A fideszes politikus kiemelte: Magyarország az elmúlt években rendszeridegen módon működött az unióban.

Alapszabály, hogy érdekeinket senki nem képviseli helyettünk - hangsúlyozta, hozzátéve: a nemzeti érdekek képviselete határozott magatartást kíván, vitákkal, konfliktusokkal jár.

Szájer József szerint túl sok öröme eddig nem volt Magyarországnak az uniós tagságban. Abban tapasztalhatta meg az uniós tagság előnyét, hogy elkerülte az államcsődöt. Magyarország érdekeit ugyanakkor ma már senki nem veszi figyelembe - mondta, példaként említve Fico, szlovák kormányfő több, Magyarországot súlyosan támadó nyilatkozatát, illetve Sólyom László államfő március 15-i székelyföldi látogatását.

A néppárti EP-képviselő ugyanakkor arra biztatott, hogy "ne veszítsük el hitünket Európában, hiszen Európát mi alakítjuk".

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a kormány nem foglalkozik a vidékkel, hét év alatt csak azt bizonyította be, hogyan lehet az aprófalvakat elsorvasztani.

Nincs munkalehetőség, romlanak az életkörülmények, egyre nő az elvándorlók száma, elöregednek a települések. A nemzeti fejlesztési terv forrásai nem hasznosultak, az ÁSZ jelentése szerint semmiféle javulás nincs, négyszeres különbség van egyes megyék között.

A fideszes politikus azt mondta, abban ugyanakkor biztos, hogy a pénzt elköltötték. De akkor "hol a lé?" - kérdezte, hozzátéve: meg kell találni a felelősöket.

Új gazdaság- és vidékpolitikát sürgetett, s többek között a helyi turizmus fellendítését szorgalmazta, amivel új munkahelyek is teremthetők lennének.

Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakció vezetője azt mondta, hogy általános a rendetlenség a fővárosban, sodródás jellemző, s Budapest gazdasága romokban hever.

A főváros adóssága mára eléri a 280 milliárd forintot, tele van kifizetetlen kötelezettségvállalásokkal, állandó a forráshiány és a deficit, rendszeres a pazarlás.
Csak a BKV önálló adósságállománya mintegy 85 milliárd forint.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója azt mondta, "belpolitikai természetű (...) az EP-választás".

Az emberek szeretnék elmondani a véleményüket - mondta, hozzátéve: ez a nagy főpróba az országgyűlési választások előtt. Úgy látta: "a nagy átrendeződés" az őszödi beszéd után következett be.

Kifejtette: az önkormányzati választások után azt a célt tűzték ki, hogy minden időközi választást meg kell nyerni.

Kiemelkedő pontnak nevezte a szociális népszavazást, ahol a Fidesz "hatalmas győzelmet aratott". Megemlítette a budapesti, ferencvárosi időközi választást, amely Bácskai János fideszes politikus győzelmével zárult. Beszélt a csepeli időközi választásról is, itt olyan körzetben sikerült nyerni, ahol jobboldali jelölt még sohasem győzött. A legfontosabb győzelem pedig a pécsi polgármester-választás volt - mondta.

Hozzátette: itt ötször annyi pénzt költöttek a szocialisták a kampányra becslésük szerint, mint a jobboldal.

A Fidesz kampánystruktúrája 2006 őszétől azt mutatja, hogy bár folyamatosan dolgoznak rajta, "jó állapotban van".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását