2024. április 29. - Péter

Nem az összes párt küld külképviseleti felügyelőt

Csak a Fidesz-KDNP-nek és a Jobbiknak lesznek megfigyelői a külképviseleteken a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson.
2009. május 29. péntek 22:24 - HírExtra
Az EP-választáson listát állító tíz pártnak péntek délután 4 óráig volt lehetősége arra, hogy megfigyelőket jelentsen be az OVB-nél arra a 95 magyar külképviseletre, ahol jövő vasárnap szavazást tartanak.

A Jobbik négy delegáltat jelentett be az testületnél: Londonba, Helsinkibe, Stockholmba és New Yorkba küldenek megfigyelőt.

A közös listát állító Fidesz-KDNP által megnevezett öt ember bejelentésének elfogadását hosszas vita előzte meg. Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz és a KNDP megbízta ugyan Nyitrai Zsoltot, hogy a két szervezet nevében eljárjon a választási ügyekben, a megfigyelőket bejelentő dokumentumot azonban nem Nyitrai Zsolt - mint közös megbízott - hanem két, a Fidesz képviseletére jogosult személy írta alá, a KDNP nevében viszont nem írta alá senki.

A testület végül indoklás nélkül, 5:4 arányban úgy döntött, így is elfogadja a bejelentést. A Fidesz-KDNP így megfigyelőt küldhet Bécsbe, Brüsszelbe, Stockholmba, Torontóba és Rómába.

A megfigyelők saját, illetve pártköltségen utaznak ki a külképviseletekre.A június 7-ei európai parlamenti választáson 95 külképviseleten 3.830-an szavazhatnak.

A legtöbben, csaknem 600-an Brüsszelben voksolnak majd, de sokan jelentkeztek még Londonba (450-en) is. Száz feletti választót várnak Münchenbe, Bécsbe, Párizsba, Dublinba, Luxembourgba valamint Berlinbe.

Több olyan külképviselet is lesz, ahol egy-két ember miatt kell külképviseleti irodát felállítani. Ezek között van Algír, Buenos Aires, Santiago de Chile, Hongkong, Mexikóváros, Skopje (Macedónia), Rijád (Szaúd-Arábia), Damaszkusz (Szíria), Bangkok (Thaiföld) és Tunisz (Tunézia).

Öt olyan magyar külképviselet van, ahová senki nem jelentkezett: Amman (Jordánia), Asztana (Kazahsztán), Nairobi (Kenya), Abuja (Nigéria) valamint Hanoi (Vietnami Szocialista Köztársaság).

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a múlt pénteki határidőig a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Az OVI tájékoztatta a listát állító pártokat arról, hogy mely külképviseleteken lesz szavazás. Ezekre a helyekre ugyanis a pártok megfigyelőket küldhetnek, saját költségükre.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint.
Az OVI internetes oldalán - a www.valasztas.hu címen - megtekinthető a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását