2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kezdődik az operaverseny második fordulója

Pénteken kezdődik Szegeden a Mezzo operaversenyének második fordulója, amelynek végére a résztvevők ének és a színészi tudása alapján eldől, hogy kik alakítják majd a fesztivál öt operaprodukciójának főbb szerepeit.
2009. május 28. csütörtök 18:30 - HírExtra
Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű megmérettetés első fordulójába 48 országból csaknem négyszáz énekes jelentkezett, közülük választották ki öt meghallgatáson azt az ötvenöt versenyzőt, akik a második fordulóban indulhatnak - mondta a fesztivált a Mezzo televízióval és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen szervező Armel produkció vezetője.

A második fordulóban a produkciók rendezői és a darabot színpadra állító operaházak vezetői választják ki azokat az énekeseket, aki majd az öt mű három-három főszerepét alakítják - tette hozzá a szervező.

A debreceni Csokonai Színház David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját mutatja be világpremierként Nadine Duffaut rendezésében. A zeneszerző David Alagna jó nevű rendező - a híres a tenorista, Roberto Alagna fivére - maga is részt vesz a második forduló zsűrijében.

A gdanski Opera Baltycka Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A 2008-as versenyben az ő produkciójuk (Britten: Lukrécia meggyalázása) főszereplője, a horvát Janja Vuletic nyerte a legjobb énekesnő díját.

A svájci Théatre Bienne Soleure két egyfelvonásossal debütál a versenyben: Ravel Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket - az operaműfajban ezzel a produkcióval bemutatkozó - Bagó Bertalan rendez.

A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház Marco Tutino operáját fogja játszani, a Vita című mű a milánói Scala premierje után először Ostravában hangzik el a zeneigazgató, Oliver von Dohnányi vezényletével. A darabot Telihay Péter rendezi.

New York-ban pedig Tobias Picker Emmeline című darabját mutatja be a Dicapo Operaház Alföldi Róbert rendezésében

Az énekesek első lépésként, a bemutatkozáson szabadon választott darabjaik közül adnak elő egy a zsűri által kiválasztott művet az öt rendező jelenlétében. Majd azzal a rendezővel dolgoznak együtt, akinek az operájában egy-egy szerepre a zsűri jelölte őket az első fordulóban nyújtott teljesítményük alapján. Végül az utolsó körben a rendezők bármelyik - a bemutatkozás során kiválasztott - énekessel dolgozhatnak - ismertette a verseny menetét Havas Ágnes.

A végső döntést a rendezők hozzák meg, a nyilvános eredményhirdetés pedig szombaton este lesz a szegedi Reök-palotában - tette hozzá a szervező.Az operaverseny döntőjét 2009 novemberében rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását