2024. április 28. - Valéria

Még péntekig lehet delegálni

A június 7-ei európai parlamenti választáson induló pártoknak már csak péntekig van lehetőségük arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába.
2009. május 27. szerda 07:15 - HírExtra
A legtöbbet az MSZP, összesen 1.044-et, a Fidesz 519-et, és a Jobbik 183 megbízott tagot delegált a választás rendjét felügyelő szavazatszámláló bizottságokba.

A jogszabály szerint a listát állító pártok jogosultak arra, hogy a 11 ezer szavazatszámláló bizottságba, a 20 területi választási bizottságba, valamint az Országos Választási Bizottságba (OVB) egy-egy tagot küldjenek.

Megbízott tagot legkésőbb péntek 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság esetén pedig a helyi választási iroda vezetőjénél.

Az OVB korábban tíz párt nyolc listáját vette nyilvántartásba. Közös listát állított a Fidesz és a KDNP, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt. A közös listát állító pártok közösen küldhetnek egy tagot a választási bizottságokba.

Önálló listát állított az MSZP, a Jobbik, az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás.

A pártok a választások tisztaságáról saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban. A törvény azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széles körű ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.

Az informatikai rendszer adatai alapján csak az előzetes, tájékoztató eredményeket közlik. A hivatalos eredményt azonban a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az OVB. Így valamennyi, a választáson induló párt a delegáltjain keresztül közvetlenül is követheti az eredmény megállapítását.

A nyilvánosság biztosításán túl a pártok olcsóbbá is tehetik a választást, ha minden szavazatszámláló bizottságba delegáltat küldenek, ekkor ugyanis nem kell bevonni (fejenként 15 ezer forintért) úgynevezett póttagokat.

Ahhoz tehát, hogy minden szavazatszámláló bizottságban meg lehessen "spórolni" kétszer 15 ezer forintot, a pártoknak legalább mintegy 22 ezer delegáltat kellene állítaniuk. (Ez abban az esetben igaz, ha nem ugyanazokba a bizottságokba delegálnak; egyébként ennél lényegesen több küldöttre lenne szükség.)

A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, kivéve azokban a szavazókörökben, amelyekben az igazolással (tehát más településről átjelentkezők) voksolnak; itt hét embernek kell ellenőriznie a szavazás törvényességét.

A bizottságoknak három olyan tagja van, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor póttagokat hívnak be a testületbe. (E póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg.)

A szavazatszámláló bizottságokban ülő tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. Döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben a területi választási bizottsághoz lehet fordulni.

A párt által megbízott tag nemcsak figyelemmel kíséri a választási bizottság munkáját, hanem tevékenyen részt vesz benne, a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem senki másnak nem adhatja ki.

A szavazatszámláló bizottság munkájában részt vevő, nem pártdelegált tagok bruttó 15 ezer forint díjat kapnak egész napos munkájukért. A megbízott tagok részére nem jár tiszteletdíj a választás állami költségvetéséből, a párt azonban díjazásban részesítheti az általa megbízott tagot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását