2022. január 28. - Károly, Karola

A kézművesség ezer éve

Idén Pécs ad otthont A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű rendezvénynek, amelyen konferencián és kiállításon mutatják be a hétvégén a magyar kézművesség hagyományait, értékeit, múltját és jelenét - közölte a szervező Pécsi Kulturális Központ igazgatója szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.
2009. május 27. szerda 21:42 - HírExtra
Mint azt Laknerné Brückler Andrea felidézte, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara néhány évvel ezelőtt indította útjára A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek házigazdája idén - a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécsi Kulturális Központ, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a fennállásának ezredik évfordulóját ünneplő Pécsi Egyházmegye összefogásában - Pécs városa lesz.

Szombaton szakmai konferenciát rendeznek a Dómmúzeumban, ahol többek között a kézművesség XXI. századi helyzetéről, valamint az egyházmegye és a kézművesség ezer éves kapcsolatról hallhatnak előadást a résztvevők.

Aznap nyílik - szintén a Dómmúzeumban - a kézművesség, például a csipkeverő, kékfestő, kárpitos, cipész, csizmadia, tímár, borbély, harangöntő, cukrász, viaszöntő, üvegfúvó mesterségek múltját és jelenét bemutató kiállítás, amelyet június 11-ig láthatnak az érdeklődők.

A nagyközönséget már szombat délelőttől Pünkösdölőre várják a pécsi Sétatéren, ahol felelevenednek a pünkösdi népszokások, és ahol kézműves játszóházat is szerveznek a kisebbeknek. A vasárnap estig tartó szabadtéri programon bábosok, népzenei együttesek, hagyományőrző fúvószenekarok lépnek fel, köztük a Szélkiáltó Együttes, a Csurgó Zenekar és a Nagymányoki Ifjúsági Fúvószenekar, valamint 300 gyermek mutat be új tánckoreográfiát.

A kézműves rendezvényhez kapcsolódnak idén a huszadik alkalommal megszervezett Pécsi Folknapok. A csütörtökön kezdődő, három napos nemzetközi népzenei fesztiválon fellép többek között Lovász Irén és együttese, Petrás Mária és a Tatros, Kevin Rowsome, az ír duda virtuóza, valamint Sebestyén Márta és a pécsi Vizin Zenekar. A balkán népzenét a Nikola Parov Quartet és a Bistri Vodi képviseli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását