2024. május 4. - Mónika, Flórián

Bajnai: A kormánynak szüksége van az SZDSZ-re

Az SZDSZ stabil támogatása előfeltétele annak, hogy a kormány végre tudja hajtani programját - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök azt követően, hogy találkozott Fodor Gábor SZDSZ-elnökkel a Parlamentben kedden. A találkozót Fodor Gábor kezdeményezte.
2009. május 26. kedd 13:36 - HírExtra
A kormányfő hangsúlyozta, hogy köszöni az SZDSZ-nek az eddigi támogatást.
A kormány adócsökkentési csomagjáról szólva Bajnai Gordon kiemelte: a program hozzájárul ahhoz, hogy rövid távon is munkahelyek tízezreit, százezreit menthessék meg a válság közepette; de megteremti a növekedés, kilábalás, fenntartható gyarapodás feltételeit is.

A program a stabilitás megteremtése mellett növekedési pályára is állítja a magyar gazdaságot, amellyel évről évre közeledhet az ország az unióhoz; "egyfajta sikerélményt is adhat saját magának a magyar társadalom", ha ezt a programot megvalósítjuk - fogalmazott Bajnai Gordon.

A kormányfő megismételte: a kormány tervei szerint 2010-től a munkavállalók 90-91 százaléka az alsó adókulcs szerint adózik majd, a legálisan munkát vállalók évente másfél havi nettó bérrel többet keresnek jövő évtől. Az adóprogram jó lesz annak, aki legálisan munkát vállal, és legálisan foglalkoztat - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Fodor Gábor úgy fogalmazott, nehéz, felelős, de helyes döntés volt, amikor az SZDSZ a válságkezelő kormány mellé állt.

Az SZDSZ elnöke kijelentette, hogy a válságkezelő kormány az elmúlt egy hónapban többet tett, mint a kisebbségi kormány egy év alatt, és a politikus szerint ez már önmagában indokolja a döntés helyességét.

Fodor Gábor emlékeztetett arra, hogy javulnak a magyar gazdaság mutatói. Azt mondta, a gazdaságot természetesen nemzetközi tényezők is befolyásolják, de az, hogy van egy stabil, kiszámítható és cselekvő kormány, jótékony hatást gyakorol például a forint árfolyamára, ami szavai szerint "összehasonlíthatatlan" azzal, amilyen a kisebbségi kormány, vagy a kormányválság alatt volt.

"Bajnai Gordon nem Gyurcsány Ferenc" - jelentette ki Fodor Gábor.
Az SZDSZ által megfogalmazott elvárásokat ismertetve elmondta: kérik, a kormány következetesen tartson ki a programja mellett, hogy az ne puhuljon fel sem a választások, sem a politikai viták miatt.

A pártelnök azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy a kormány dolgozzon ki programot a gazdaságélénkítésre.

Felvette: már most kezdődjön meg a munka a 2010-es költségvetés előkészítésére és elfogadására. Ezt azzal indokolta, véleménye szerint nem szabad, hogy bárki azt gondolja, felpuhulhat a jövő évi büdzsé.

Fodor Gábor közölte: a társadalmi válságot sok tekintetben fontosabbnak, mélyebbnek és veszélyesebbnek tartja a gazdasági krízisnél. Javasolta: a kormány kötelezze el magát egy hatékony cigánytelep-felszámolási program mellett; csoportosítsanak át uniós pénzeket egy, a romák számára munkahelyeket teremtő programra; a közoktatásban jelenjen meg a roma kultúra oktatása.

Fodor Gábor arra is felkérte Bajnai Gordont, hogy álljon a környezettudatos gondolkodásmód mellé. Kérte, hogy szülessen program a zöld munkahelyteremtés ügyében, és a kabinet mutasson példát a környezettudatos közbeszerzésekre.
A pártelnök arra kérte a miniszterelnököt, kísérje figyelemmel a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) ügyét, mert véleménye szerint nem megengedhető, hogy egy párthoz kötődő szakszervezet működjön a rendőrség keretein belül.
A miniszterelnök az SZDSZ felvetéseire reagálva azt ígérte, hogy a "kormány nem a következő választásokra függeszti a tekintetét, hanem a következő 10 évre".
A kabinet olyan intézkedéseket hoz majd, amelyek az országot tartósan javuló pályára állítják - szögezte le Bajnai Gordon.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a kormány számos olyan intézkedés fontolgat, amellyel meg akarja akadályozni a társadalmi válság kialakulását rövid távon is, az ügyben a következő hetekben több kezdeményezést is tesznek.

A romakérdésről szólva hangsúlyozta: ez sorskérdés Magyarország számára; ha a romákat az ország nem képes a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben integrálni, akkor a társadalom fenntarthatatlan pályára kerülhet.

A kormány még a legnagyobb gazdasági problémák mellett sem feledkezik meg a zöldkezdeményezésekről - mondta Bajnai Gordon.

A Tettrekész szakszervezetről szólva a kormányfő leszögezte: aggodalommal figyeli ezt az ügyet; a rendőrségnek, a közszolgálatnak mentesnek kell lennie a direkt napi politikai befolyásolástól; aggályos, ami ebben az ügyben az elmúlt napokban nyilvánosságra került.

A kormányfő arra kérte az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálja meg, mi történik, és ha van jogi probléma, akkor tegye meg a szükséges lépéseket.

Kérdésekre válaszolva a miniszterelnök megismételte, hogy a kormány a vagyonadóból 40 milliárd forintos bevétellel számol, amelyet személyi jövedelemadó csökkentésre fordítanak.

Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ szerint a tervezett adócsomag alapvetően jó irányú, és megfelel évekkel korábban megfogalmazott elvárásaiknak. Közölte: jövőre jelentősen csökkenhetnek az adóterhek, és létrejöhet egy lényegileg egykulcsos adórendszer.

Hozzátette: a vagyonadóról még egyeztetni akarnak, mert azt csak a közteherviselés igazságosabbá tételének elemeként tudják elfogadni, de lát esélyt arra, hogy meg tudnak állapodni egy kompromisszumról.

Arra a kérdésre, hogy a Dataplex-ügyben a kormányfő utasítja-e az igazságügyi tárcát az ügy lezárására, Bajnai Gordon azt válaszolta: számos hazugság, csúsztatás, sejtetés hangzott el ebben az ügyben az utóbbi hetekben, napokban; neki és az érintett cégeknek meg kell tenniük a helyesbítéseket, pontosításokat.

A miniszterelnök leszögezte: nem kíván beavatkozni sem az igazságügyi minisztérium, sem a rendőrség, vagy más szervek vizsgálatába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását