2024. április 29. - Péter

Drágák-e a tankönyvek?

A tanulók szülei szerint drágák a tankönyvek, a kiadók szerint egyáltalán nem. Romankovics András tankönyvszerző, a Romisuli kiadó ügyvezetője, a Tankönyvesek Országos Szövetségének tagja azt állítja: a tankönyvárak reálisak, az árképzés hátterének ismere
2008. október 21. kedd 08:16 - Hírextra
- Miért nem tartja magasnak a hazai tankönyvek árát?

- Egyrészt azért nem, mert más uniós országok áraihoz viszonyítva valójában inkább alacsonynak mondhatók. Másrészt, s most már maradva azonban a magunk portáján, itthon egy kemény fedelű, négyszín-nyomású meséskönyv előállítása ugyanannyiba kerül, mint egy hasonló terjedelmű és nyomdai kivitelezésű tankönyv. Ugyanakkor az ára a mesekönyvének csupán hatvan százaléka a boltokban. Ennek fényében nem drága a tankönyv.

- Csakhogy mesekönyvet akkor vesz az ember, amikor pénze van rá, de a tankönyvet meg kell venni minden évben. Mondhatni, biztos piaca van a nagy mennyiségű tankönyvnek. Ez nem hatalmas előny?

- Kétségtelenül az, ráadásul a tanév elején aránylag jól meghatározható, tantárgyanként hány tankönyvre lesz szükség. De hogy miből lesz tankönyv, az a tankönyvvé nyilvánítási eljárás keretében dől el. Ehhez hasonló eljárási költség pedig a mesekönyveket nem terheli. Nem szólva arról, hogy tankönyvet évente csak egyszer vesz a szülő.

- Arról van szó, hogy egy szakértői bíráló bizottság dönti el, mi tekinthető tankönyvnek, mi nem. A bizottság a színvonal garanciája. Nem ért egyet a működésével?

- A bizottság munkájával egyetértek. A tankönyvvé nyilvánítási eljárás díját sokallom. Egy kétszáz oldalas tankönyv esetében mintegy félmillió forintot kell fizetni. Tudtommal ilyen magas összeget nem kérnek más országokban sőt, olyan ország is van, ahol a tankönyvvé nyilvánítás ingyenes.
- A szakmai lektorok ingyen bírálnák el a kéziratot?

- Maradva a kétszáz oldalas könyv csaknem félmilliós eljárási díjánál, úgy látom, a bírálati díj legfeljebb az összeg felét viszi el, a postai kiértesítések, adminisztratív költségek pedig jelentéktelenek. Nem tudjuk, hova lesz az eljárási költség másik fele. Lehet, hogy az eljárást elrendelő hivatal bevételét növeli? Pedig ha csak a mostani felébe kerülne az eljárás, akkor a "bevételt növelő" összeget fejlesztésekre fordíthatnák a kiadók, akár jelentősen csökkenthetnék is a tankönyvek árát.

- Nincs megszabva, évente mennyivel dárágulhatnak a tankönyvek?
- Az évi ipari termelési árindexet - jelenleg 0,02 százalék - kell mérvadónak tekintenünk. Korábban az éves infláció mértékének megfelelően emelhettünk árat.
Forrás: MTI-Press
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását