2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyben a roma fesztivál

Szerbia látja el június végéig a Roma Évtized európai program elnöki teendőit, de félő, hogy tevékenységének legemlékezetesebb eseménye egy igazi szerbiai különlegesség, a palicsi ROMART művészeti fesztivál megszűnése vagy legalábbis elcsökevényesedése lesz pénzügyi gondok miatt.
2009. május 25. hétfő 15:02 - HírExtra
Pedig a szervező, a "POLIS FEST" Polgárok Egyesülete erre az évre minden korábbinál pazarabb műsort talált ki. A július 2. és 4. közé a patinás fürdőhelyre, Palicsra tervezett fesztiválnak jeles vajdasági és szerbiai roma előadókon kívül olyanokat tudtak megnyerni, mint "Alexian" Santino Spinelli, a cigány nyelven alkotó olasz költő és zenész, a kölni roma színház és a magyar 100 Tagú Cigányzenekar.

Akárcsak 2006 óta minden évben, idén is három helyszínre, a palicsi szabadtéri színpadra, a Nagy Terasz nevű rendezvényközpontba, a Club del Lago szórakozóhelyre tervezték a szabadtéri programokat, különválasztva egymástól a reprezentatív műsorokat (ezek közé tartozna a 100 Tagú Cigányzenekar fellépése), a kevesebb hallgatót vonzó klasszikus zenét, s a modern diszkózenét. Ezen kívül roma alkotók műveiből filmprogramot is összeállítottak.

Mindebből valószínűleg csak kevés valósul meg, mert a nonprofit vállalkozáshoz, ahol a fellépők sem kérnek honoráriumot, még nem sikerült biztosítani az "irdatlan", 2 millió 50 ezer dináros (mintegy 6,2 millió forintos) költségvetést. A pénz elmaradását mindazok, akik nem adnak, a Szerbiát is sújtó nemzetközi pénzügyi válsággal indokolják.

A szponzorok persze korábban sem ontották a pénzt a ROMART-nak, amely azért ha nehezen is, de 2006 óta évről évre fejlődött. Fesztiválmegnyitón, sok nézőt vonzó előadáson azonban készséggel jelentek meg egyébként szűkmarkú politikusok.

Ami természetes, hiszen olyan elismert nagyságok társaságában mutatkozhattak, mint a 100 Tagú Cigányzenekar vagy a Rajkó zenekar művészei, Saban Bajramovic, a balkáni cigányzene tavaly meghalt, de már életében legendává vált óriási előadója, a világ operaházaiban mindig szívesen fogadott Natasa Tasic és Jadranka Jovanovic belgrádi operaénekesnők. Hogy az említettek mennyire sajátjuknak érezték a ROMART-ot, az is jelzi, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar két éve vállalta, hogy minden évben fellép rajta.

Ez az idén valószínűleg elmarad, mert a pénzhiány miatt a szereplés legelemibb feltételei is nehezen biztosíthatók. A ROMART azonban ha zsugorított, a tervezettnél szegényesebb formában is, de lesz - mondta az MTI-nek a rendezvény kitalálója, s fanatikus szervezője, Goran Nikolic.

A világot bejárt, egy darabig Londonban, most pedig Szabadkán élő montenegrói férfi örül, mert már több mint 500 ezer dinárt (1,5 millió forintot) sikerült szereznie, s ha kis presszóját, netán lakását fedezetként beáldozza, talán még bankkölcsönt is szerezhet, hogy hódoljon legnagyobb szenvedélyének, s megcsinálja a fesztivált.

Van tehát esély arra, hogy július elején a Szabadka melletti Palicson hallható lesz a Rajkó együttes, több tehetséges vajdasági, komolyzenét és dzsesszt játszó roma előadó, s a belgrádi Amaro del zenekar.

Aztán a cigányzenébe, s a romák által művelt dzsesszbe beleszerelmesedett montenegrói hozzákezd újabb szélmalomharcához, a jövő évi ROMART megszervezéséhez, s közben igyekszik minél több emberrel megismertetni olyan vajdasági magyar cigány zenészekből álló dzsesszegyütteseket, mint a GYASS, amelynek már CD-t is csinált, vagy a legelcsépeltebb operettdallamot is zseniális dzsesszimprovizációvá változtató Mato Uralo.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását