2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Péntekre elkészülnek a szavazólapok

Péntekig befejezik az európai parlamenti (EP) választás szavazólapjainak nyomtatását az Állami Nyomdában - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) logisztikai igazgatója, Zubor András hétfőn az MTI-vel a helyszínen, ahol bemutatták a dokumentumok előállítását.
2009. május 25. hétfő 17:25 - HírExtra
A budapesti nyomda géptermeibe és csomagolócsarnokába hétfőn engedték be az újságírókat, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az EP-választási papírok, illetve azokat miként csomagolják, "dobozolják" megyei bontásban.

Zubor András tájékoztatása szerint a 8.342.500 darab szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket jövő héten szállítják ki a mintegy 160 helyszínre, ahonnan később továbbítják a dokumentumokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe. A június 7-ei európai parlamenti választáson mintegy 8 millió választásra jogosult van, vagyis körülbelül a szükségesnél 4 százalékkal több szavazólapot nyomtatnak biztonsági okokból.

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket 14.107 dobozban, 40 kamionnal juttatják el az említett központokba.

A szavazólapok nyomtatásához mintegy 90 tonna papír szükséges, ezt ha egymásra helyeznék, körülbelül 835 méter magas oszlop lenne, kiterítve pedig majdnem egy négyzetkilométer, tehát lefedné az V. kerületet.

A választási dokumentumok nyomtatására a költségvetésben mintegy 300 millió forintot különítettek el, ennek egyharmadát a szavazólapokra fordítják. Egy szavazólap előállítása 12 forintba kerül. E dokumentumot többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és uv-festékkel, ez utóbbi egyebek mellett a választás évét, 2009-et mutatja az uv-lámpa alatt.

A szavazólapok és borítékok mellett a szavazókörökbe szállítanak további 121 kilométer nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat), 60 kilométer nemzeti színű zsinórt (ezzel a szavazófülkében lévő tollat rögzítik), 200 ezer tollat és a szavazatszámláló bizottság tagjai által viselendő 120 ezer kitűzőt. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz.

A választáson az a párt, vagy pártszövetség állíthatott listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjtött. A szavazólapon a pártok sorrendjét sorsolással döntötte el az OVB: első helyen a Fidesz-KDNP közös lista szerepel majd, ezt az SZDSZ, az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listája követi, és az MDF listája zárja.

A szavazólapon szerepel a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat elhelyezhető, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a 22 (vagy annál kevesebb) jelölt neve. A szavazólapon egymás mellett szerepel a nyolc pártlista, így a szavazólap széles: mintegy másfél fekvő A4-es papír méretű. A boríték mérete azonban változatlan, így a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy beleférjen.

A szavazási iratokat május 15-én kezdték nyomtatni, azt követően, hogy az Országos Választási Bizottságnak a szavazólapok tartalmát elfogadó döntése jogerőre emelkedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását