2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az agrárérdekeket védené a Fidesz

Mindent meg fogunk tenni, szemben a magyar kormánnyal, hogy megvédjük a magyar mezőgazdaság érdekeit az európai színtéren; az elmúlt öt évben ezen állásponton voltunk, és ezért elutasítottuk az uniós agrárreformokat - közölte Glattfelder Béla, a Fidesz EP-képviselője hétfőn sajtótájékoztatón Nyíregyházán.
2009. május 25. hétfő 14:11 - HírExtra
A politikus a tájékoztatón kifejtette, hogy az agrárium szempontjából döntő lesz a 2013 és 2021 közötti uniós költségvetési időszak, amely meghatározza, milyen jövője lesz a magyar mezőgazdaságnak.

Galttfelder Béla elmondta, hogy az Európai Unióban két nézet áll egymással szemben, az egyik nézet szerint a következő hétéves költségvetési időszakot arra kell felhasználni, hogy megszüntessék a közös agrárpolitikát, és a felszámolják az agrártámogatások rendszerét.

A politikus szerint ezt vallják azok a tagállamok, akik abban érdekeltek, hogy csökkentsék a közös költségvetéshez való hozzájárulásukat. Magyarország azonban ennek ellene van, mert az az érdeke, hogy fennmaradjanak a támogatások, hiszen ennek nettó haszonélvezői vagyunk: a termelők dotációján keresztül több pénzt kapunk vissza, mint amennyit befizetünk a közös kasszába - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a jelenlegi magyar kormány szerint azonban nincsen szükség a támogatások rendszerére, ennek példája pedig az, hogy a Bajnai-kormány a hazai támogatáskiegészítések arányát az eddigi 20 százalékról a felére csökkentené.

"Mindent meg fogunk tenni, szemben a magyar kormánnyal, hogy megvédjük a magyar mezőgazdaság érdekeit az európai színtéren; az elmúlt öt évben ezen tapasztalatunk szerint ezen az állásponton voltunk, védtük a mezőgazdaság érdekeit, ezért elutasítottuk az uniós agrárreformokat" – mondta Glattfelder Béla.

A Fidesz EP-képviselője ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy az uniós támogatáspolitika minden változása eddig csak ártott az országnak; példaként a cukorreformot és borreformot említette, de a ugyanilyen negatív intézkedés volt a magyar kormány által támogatott tejkvótaemelés is, amelynek eredményeképpen az önköltségi ár alá esett a tej termelői ára.

Helyes az a megközelítés, hogy a reformokat eddig nem szavaztuk meg, és helyes az a elgondolás is, hogy ezeket a jövőben sem támogatjuk; ez az igazi mezőgazdasági tétje az Európai Parlamenti választásoknak - fűzte hozzá az Európai Néppárt soraiban helyet foglaló képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását