2024. április 27. - Zita

Egy város az űrből

Műholdas felvételek alapján készült Kerekes Gábor Felszállás című fotósorozata; az ufó-legendájáról híressé vált amerikai várost, Roswellt bemutató mintegy negyven képet szerdától láthatja a közönség Budapesten, a Magyar Műhely Galériában - tájékoztatta S
2007. december 11. kedd 08:56 - Hírextra

Szombathy Bálint elmondta, hogy a fotósorozat ötletét az 1947-ben, Roswell közelében történt eset adta.

Az azóta is vitatott eseményeket egy repülő tárgy lezuhanása indította el: bár a hadsereg hivatalos tájékoztatása szerint egy meteorológiai léggömb maradványait találták meg a helyiek, sokan a mai napig úgy hiszik, hogy egy ufó zuhant le földön kívüli legénységével az új-mexikói város közelében.
Kerekes Gábor erről a városról töltött le műholdas felvételek alapján fotó minőségű tájképeket egy számítógépes program segítségével - magyarázta a kurátor.

Ezt követően a roswelli ufonauták szerepébe képzelve magát, a művész arra volt kíváncsi: vajon milyennek láthatták ezt a helyszínt az űrből - tette hozzá.

A műholdas képeken vonalak, körök, négyzetek geometrikus, absztrakt jelrendszere jelent meg. A fotós a képernyő egy-egy részletét kimetszette, a kis felbontás miatt kiegészítette pixelekkel, majd kinyomtatta. A nyomatokat polaroid eljárással lefényképezte, végül a negatívokat ezüstbromid papírra másolta át.

Kerekes Gábor autodidakta fotográfus, 30 éve fotózik. A Balázs Béla-díjas művész az utóbbi tíz évben a művészet és a tudomány kapcsolatának metaforikus megjelenítésén dolgozik. Technikai repertoárja a camera obscurától a történeti fotóeljárásokon át a nagyformátumú professzionális technikáig terjed. Jelentős nemzetközi kiállításokon szerepelt, munkái több közgyűjteményben is megtalálhatóak.

Mostani kiállítása január 4-ig tekinthető meg a Magyar Műhely Galériában.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását