2024. május 18. - Erik, Alexandra

Soha többé útlevél?

Azért, hogy közelebb jusson az uniós vízummentességhez, Szerbia gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a jövőben koszovói albánok szerb útlevélhez jussanak - tudta meg a Danas című belgrádi újság kormányzati forrásoktól.
2009. május 22. péntek 14:30 - HírExtra
A döntés az Európai Bizottsággal folytatott konzultáció után született, és Belgrád azt reméli tőle, hogy Szerbia is felkerülhet az úgynevezett schengeni fehér listára, polgárai vízum nélkül utazhatnak majd az Európai Unió államaiba. Ezt a lehetőséget Brüsszel mindmáig azért is vonakodik megadni, mert tart a szerb útlevéllel érkező albán bevándorlók tömegétől.

A gondot az a körülmény okozza, hogy Szerbia hivatalosan máig a magáénak vallja Koszovót, s ezért csapdahelyzetbe került: alkotmánysértő lenne, ha egy szerb állampolgárnak - márpedig ha Koszovó Szerbia része, akkor az összes ottani lakos szerb állampolgár - nem adnának útlevelet. Koszovóban ki is alakult a szerb útlevél beszerzésének jól működő iparága - szép számmal akadnak olyanok, akik megfelelő összegért cserébe az útlevelet akarót megkímélik az utánjárástól.

A Danas informátorai szerint olyan rendszert dolgoztak ki, hogy a koszovói albánok számára gyakorlatilag lehetetlenné válik az úti okmány beszerzése. Az útlevelet ezután Belgrádban adják ki, oda kell utazni érte. Ahhoz, hogy valaki megkapja, hitelt érdemlően kell igazolnia, hogy Szerbiában lakik. A kérelmezőnek számtalan dokumentumot kell bemutatnia, s ahhoz, hogy egy koszovói albán megkapja az okmányt, tucatszor kell felkeresnie a szerb fővárost.

Arról nincs hír, hogy a korlátozó intézkedések miként érintik a Koszovóban élő szerbeket, s még azt sem tudni, hogyan számol el az alkotmánysértés gyanúját is felvető intézkedéssel a kormány a parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását