2024. május 29. - Magdolna

Zsugorodnak a gazdaságok

Az Európai Unió új kelet-európai tagországaiban az idén átlagosan 3 százalék körüli lehet a gazdasági visszaesés, jövőre pedig zéró növekedést jósol a Világbank.
2009. május 21. csütörtök 17:23 - HírExtra
A legnagyobb mértékű, több mint 18 százalékos visszaesés Lettországban volt az első negyedben az egy évvel korábbihoz képest, Lengyelország viszont a régión belül éllovas. Elemzők 0,5 százalékra tartják a lengyel növekedést az első negyedévben az egy évvel azelőttihez viszonyítva, a hivatalos becslés még nem jelent meg. A Világbank elemzői szerint Lengyelország mellett a dolgok jelenlegi állása szerint Csehország gazdasága látszik még viszonylag stabilnak.

Szlovákia és Szlovénia is többé-kevésbé jól tartja magát, bár Szlovákiának gondot okoz nagy függése az autóipartól. Emiatt a szlovák GDP az első negyedévben 5,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző negyedévhez képest pedig 11,2 százalékos volt a visszaesés, ez utóbbival Szlovákia - holtversenyben Lettországgal - első helyezett a leggyorsabban hanyatló EU-gazdaságok listáján.

A skála másik végén lévő Lettországban és Magyarországon azonban "komoly aggodalomra van ok" a Világbank szerint, bár az IMF támogatásával már javul a helyzet.

Mindamellett a Világbank elemzői bíznak abban, hogy a legrosszabb elkerülhető lesz a térségben. A legrosszabb forgatókönyv azt jelentené, hogy bizonyos országok nem lennének képesek törleszteni adósságaikat, finanszírozni az államháztartás hiányát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását