2024. május 29. - Magdolna

Nincs gyanúsított holokauszttagadó

Már nem gyanúsított az a két férfi, aki ellen a holokauszttagadó demonstráció ügyében indítottak eljárást, mivel az ügyészség helyt adott a panaszuknak. Az ügyészség álláspontja szerint az elhangzottak nem váltottak ki "tevékeny gyűlöletet", így a közösség elleni izgatás nem állapítható meg.
2009. május 21. csütörtök 22:08 - HírExtra
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel csütörtök este azt közölte: a nyomozás nem szűnt meg az ügyészségi döntés nyomán, a gyanúsítottak gyanúsítotti jogállása azonban megszűnt.

A budai Várban, a német nagykövetség előtt április 18-án holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali, neonáci nézeteket valló szervezetek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) két nappal később azt közölte, hogy a rendezvényen nem történt sem rendzavarás, sem olyan rendkívüli esemény, amely a helyszínen azonnali rendőri intézkedést igényelt volna. Az elhangzott beszédek tartalma alapján azonban a rendőrség büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás bűntett elkövetésének gyanúja miatt D. István és D. Endre János ellen.

Skoda Gabriella emlékeztetett arra: a Várban tartott, bejelentett tüntetésen elhangzott, a zsidóságot becsmérlő, a holokausztot vitató nézetek hangoztatása miatt a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályán indult bűnügyben a Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség elbírálta a gyanúsítás ellen bejelentett panaszokat.

A szóvivő szerint a gyűlöletre uszítás tartalmát - amely a közösség elleni izgatás bűntettének tényállási eleme - az ítélkezési gyakorlat alakította ki.

"Ezt figyelembe véve az ügyészség megállapította, hogy nincs arra adat, hogy a gyanúsítottak sértő, meghökkentő és aggodalmat keltő gondolatainak a hallgatósággal hangulatkeltő módon történt megosztása másokat aktív, tevékeny gyűlöletre ingerelt volna, a közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja nem állapítható meg, ezért a panaszoknak helyt adott" - tartalmazza az ügyészségi döntés indoklása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását