2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Facebook-on toboroznak kémeket a palesztin militánsok

Egy hivatalos belbiztonsági jelentés arra figyelmezteti az internet közösségi oldalait látogató izraeli állampolgárokat, hogy óvakodjanak az olyan ellenséges arab elemektől, akik a világhálót többek között kémek toborzására is használják.
2009. május 20. szerda 13:47 - Biga
A szíriai intézkedések
A szíriai biztonsági szolgálat egy Facebook-on terjesztett spam-es kampány miatt tiltatta le az ország lakosainak a közösségi oldalhoz való hozzáférését. A Facebook használók zöme fiatalkorú, a szíriai profiloknak megküldött spam-ek olyan tartalmakat reklámoztak melyek elferdített vallási tanításokról, vagy meghamisított történelmi és háborús tényekről szóltak – legalább is ez olvasható a hivatalos indoklásban, ám több forrás szerint, a szír hatóságok igazából attól tartottak, hogy a terroristák vagy kémek a közösségi oldalon keresztül próbálják meg elérni a gyermekeiket.
Az olyan népszerű közösségi oldalakat, mint amilyen a Facebook vagy az iWiW, azzal a céllal hozták létre, hogy a felhasználók ezek segítségével léphessenek kapcsolatba barátaikkal, kollégáikkal vagy éppen azzal, akivel akarnak világszerte bárhonnan, bárhol. Az ilyen ingyenes szociális közszolgáltatások általában korlátlan tárhelyet biztosítanak képek, linkek, videók és sok egyéb jellegű tartalmak megosztásához is, a felhasználónak éppen csak annyi személyes adatot kell megadnia, amennyit ő maga jónak lát.

A Facebook oldalához körülbelül százezer új ember csatlakozik naponta, a pár hónapnál nem régebbi adatok szerint, jelenleg 31 millió aktív felhasználója van világszerte. Az általa nyújtott egészen újszerű nyilvánosság és szabadság több veszélyforrást és kockázatot is rejt magában. 2008-ban például kiderült, hogy több az olasz maffiahálózatot támogató csoport is regisztrálta magát az oldalon és a legkülönbözőbb féle módokon segítik a veszélyes bűnszövetkezeteket. Több esetben a Facebook-on hívtak fel bűncselekmény elkövetésére, propagálták a prostitúciót, más felhasználókat zsaroltak meg vagy izgattak a hatóságok ellen.



Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Shin Bet bejelentése szerint a közelmúltban több esettel kapcsolatban is a tudomásukra jutott, hogy militáns elemek a Facebook-on keresztül próbáltak izraeli lakosokat bűncselekmény elkövetésére csábítani. Egy alkalommal például egy izraeli Facebook-ost azzal keresett meg egy libanoni ügynök, hogy pénzért cserébe, adjon el neki bizonyos információkat az országával kapcsolatban. A Shin Bet minden izraelit, aki Facebook profillal rendelkezik arra kér, hogy ne tegyen közzé egyetlen szenzitív részletet sem az internetes oldalon.

„A kockázat nem csak az információk kiszivárogtatásában áll, de az olyanok élete is veszélyben forog, akiket a felajánlott pénz esetleg személyes találkozásra csábít – aminek kimenetele akár az is lehet, hogy a terrorszervezet emberrablást követ el” – figyelmeztet a belbiztonság. A Shin Bet a libanoni ügynök esetével kapcsolatban még megjegyezte: az izraeli felhasználó a megkeresés után azonnal figyelmeztette a hatósági szerveket.

A Jerusalem Post értesülései szerint a militáns elemek előszeretettel nyomoznak olyan közösségi oldalak, fórumok vagy blogok után, amit izraeli katonák is használnak, hogy így tegyenek szert olyan értesülésekre, melyek az ország biztonsági apparátusával, vagy katonai információival lehetnek kapcsolatosak. Nyolc évvel ezelőtt egy 16 éves izraelit gyilkoltak meg a terroristák, miután egy 25 éves palesztin nő személyes találkozóra vette rá a fiút egy internetes chat-szobában.
Forrás: HírExtra / The Jerusalem Post / Facebook
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását