2024. május 18. - Erik, Alexandra

Olcsó, takarékos államot teremtene a Fidesz

A Fidesz olcsó és takarékos államot teremt, ha kormányra kerül - mondta kérdésre válaszolva Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
2009. május 19. kedd 17:26 - HírExtra
A Fidesz célja kormányon egy takarékos és olcsó állam megteremtése; minden olyan lépés, amely ehhez a célhoz közelebb visz, azt a következő Fidesz-kormány meg fogja tenni - mondta a Fidesz alelnöke arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek, akkor életbe léptetik-e az állami vezetők fizetésének csökkentésére vonatkozó javaslataikat.

Ugyanakkor hozzátette: "az egy kormányprogram kérdése", hogy ennek milyen konkrét lépései lesznek, hány miniszter lesz, hány államtitkár, és ők milyen fizetést kapnak majd, így erre még most még nem tud válaszolni.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el, hogy júniustól 15 százalékkal, bruttó 257 ezer forinttal csökkenjen a miniszterek havi fizetése.

A Fidesz és a KDNP "porhintésnek" tartotta, és nem támogatta az indítványt, ehelyett azt javasolták, hogy a miniszteri és képviselői fizetések csökkenjenek a 2002-es szintre.
A szavazáskor egyébként Orbán Viktor Fidesz-elnök is megnyomta az "igen" gombot, azonban később a párt sajtófőnöke közölte, hogy ez tévedésből történt.

A Fidesz "szánalmas szemfényvesztésnek" nevezte azt hétfői miniszterelnöki bejelentést is, miszerint 50 százalékkal csökkenne az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíja, a menedzser vezetők fizetését pedig havi kétmillió forintban maximálná a vagyonkezelő.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője hétfőn azt mondta: ebben a kérdésben kizárólag a Fidesz korábban benyújtott két indítványa hozhat megnyugtató megoldást. Ezek szerint az átlagbér szintjére kell csökkenteni az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését, emellett a létszámukat a törvény által meghatározott minimális három főre kell csökkenteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását