2024. április 18. - Andrea, Ilma

Népszavaznának az euróról

A svédek többsége nyitott arra, hogy ismét népszavazást írjanak ki a skandináv országban az euró bevezetéséről - derült ki egy kedden közzétett felmérésből.
2009. május 19. kedd 16:25 - HírExtra
Az 1995 óta EU-tag Svédország 2003 őszén népszavazáson utasította el az unió közös valutájának bevezetését, de az utóbbi időben - a globális gazdasági válság miatt - egyre nagyobb érdeklődést mutat az euróövezethez való csatlakozás iránt. A közvélemény-kutatás, amely az európárti Liberális Párt megrendelésére készült, azt mutatja, hogy a megkérdezettek 51 százaléka szeretne újra lehetőséget kapni az euróval kapcsolatos véleménynyilvánításra. A válaszadók 44 százaléka ellenzi, hogy újabb népszavazást írjanak ki a kérdésben.

Egy áprilisban, a közszolgálati televízió megrendelésére készült felmérés is már az európártiak többségét mutatta. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a közeljövőben referendumot tartanának Svédországban.

A kormánykoalícióban részt vevő legnagyobb erő, a Mérsékelt Párt jelezte, hogy a jelenlegi - 2010 szeptemberéig tartó - kormányzati ciklusban biztosan nem bocsátják népszavazásra a kérdést, és az ellenzéki szociáldemokraták is elzárkóznak az ötlettől.

A gazdasági válság más országokat is az euró bevezetésének irányába terel. Dániában például a közvélemény egyre inkább európárti, és Izland pedig már megtette az első lépéseket az EU-hoz való csatlakozási kérelem felé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását