2024. május 19. - Ivó, Milán

Év végéig befogadhatjuk a guantánamói rabokat

Az év végéig megérkezhetnek Magyarországra az egykori guantánamói foglyok, ha a magyar kormány is beleegyezik a befogadásba. Az Egyesült Államok egyenként 3-4 ember befogadásáról tárgyal a szövetséges országokkal - mondta Jeffrey D. Levine amerikai ideiglenes ügyvivő az MTI kérdésére kedden Budapesten.
2009. május 19. kedd 18:28 - HírExtra
Az amerikai elnök által megadott határidő szerint a kérdést 2010 januárjáig rendezni kell, így a foglyok még az idén megérkezhetnek Magyarországra is, ha ebbe a magyar kormány is beleegyezik - mondta a nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI kérdésére a kedden megtartott sajtóbeszélgetésen.

Összességében körülbelül harminc ember befogadását kérték az európai szövetségesektől; mindegyik államtól azt kérték, hogy legfeljebb 3-4 foglyot fogadjanak be - tette hozzá.

Az Egyesült Államok nagyra értékeli, hogy a magyar kormány az amerikai adminisztrációval és az unióval is tárgyal a kérdésről. Az amerikai és a magyar fél megegyezett abban, hogy az Egyesült Államok információkat szolgáltat a befogadásra váró foglyokról a magyar kormány számára - hangsúlyozta az ügyvivő.

Az Európába érkező foglyok az amerikai álláspont szerint nem jelentenek veszélyt a társadalomra, és nem kell őket bíróság elé állítani a befogadó országban. A befogadókkal megállapodásban rögzítik, hogy ne indítsanak ellenük eljárást az adott országban. A veszélyesnek ítélt, illetve a bíróság elé állítandó foglyokat az Egyesült Államokba szállítják majd - fűzte hozzá.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen státuszt kapnak majd a foglyok. Az biztos, hogy az ENSZ álláspontja és a nemzetközi jog szerint nem minősülnek menekültnek, így bevándorlóként érkezhetnek Európába - mondta Jeffrey D. Levine.
Az ügyvivő hozzátette: a foglyok megérkezése előtt lehetőséget biztosítanak majd a magyar félnek, hogy Guantánamón személyesen is találkozzanak a fogvatartottakkal.

Az MTI azon kérdésére, hogy az amerikai fél számol-e azzal, hogy a magyar kormány visszalép a foglyok befogadásától, ha nem lesz parlamenti egység a kérdésben, Jeffrey D. Levine azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy az ellenzéknek vannak kétségei, épp ezért készek arra, hogy valamennyi parlamenti párttal egyeztessenek a kérdésben. Az amerikai fél azt szeretné, ha teljes konszenzus lenne az ügyben a pártok között, mert nem szeretnék, ha a belpolitikai csatározások áldozatává válna a kérdés - tette hozzá.
Jeffrey D. Levine a sajtóbeszélgetésen arról is beszélt, hogy egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az új amerikai nagykövet Magyarországon.

Az ügyvivő kérdésre válaszolva kiemelte: az Egyesült Államok továbbra is abban érdekelt, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen, de látni kell, hogy rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van az ország. Az amerikai adminisztráció azonban tisztában van vele, hogy az egész régió hasonló gondokkal küzd. Az új magyar kormány viszont stabilan működik - tette hozzá.

Jeffrey D. Levine arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a radikalizmus erősödését Magyarországon, különösen a romagyilkosságokat.

Ugyanakkor a szélsőségesek problémájával nemcsak Magyarország szembesül, ez az Egyesült Államokban is egyre nagyobb gond.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását