2024. május 26. - Fülöp, Evelin

Még korántsem végleges az új adócsomag

Két ülést is tart ezen a héten a kormány - szerdán a szokásosat, csütörtökön egy soron kívülit - a 2010-es adócsomag véglegesítése miatt, amelyről pénteken még az Országos Érdekegyeztető Tanácson is tárgyalnak.
2009. május 18. hétfő 18:49 - HírExtra
Az MTI úgy tudja: szerdán első olvasatban tárgyalja a kormány a 2010-es adóváltoztatásokat, csütörtökön pedig végleges döntés születhet a csomagról.

Bajnai Gordon miniszterelnök a múlt csütörtöki - az ingatlanadóról szóló - szocialista frakcióülés után jelentette be, hogy a kormány a hét végéig benyújtja a törvényjavaslatot. Akkor arról is beszélt, hogy az MSZP és az SZDSZ frakciójával is folyamatosan egyeztetnek a részletekről. Az MTI információi szerint Kóka János szabad demokrata frakcióvezető hétfőn egyeztetett a miniszterelnökkel.

A jövő évre tervezett adóváltozások között két nyitott kérdés mindenképpen van: a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó mértéke, és pontos sávhatárai valamint a cafetéria megadóztatásának mértéke.

A múlt csütörtöki szocialista frakcióülésen alapvetően az ingatlanokra vonatkozó alsó sávhatára volt a téma, amelyben 30 millió forintról megegyezés is születetett a képviselőcsoport és a kormány között. A koncepció egyéb részleteiről annyi hangzott el a pénzügyminisztertől, hogy a tervezett adó sávos lesz, és a következő értékhatár 50 millió forintnál kezdődik. Oszkó Péter azt is mondta: az adó mértéke jóval egy százalék alatt lesz, és vagyonadót vetnek ki a nagy értékű közlekedési eszközökre, például a vízi- és a légi járművekre.

Az MTI értesülései szerint a kormány továbbra is meg akarja adóztatni a béren kívüli jelenleg adómentes juttatásokat, köztük az üdülési csekket, illetve az étkezési utalványokat, de ennek tervezett mértékéből még engedne a kabinet.

A távirati iroda információi szerint a kormány a pénteki OÉT-en azt javasolja majd: ebből a körből több juttatás, például az üdülési csekk után 32 százalékos adót kelljen fizetni a jövő évtől, míg más, most szintén adómentes juttatások 54 százalékkal adóznának.
Ha megállapodás születik ebben a kormány és az OÉT között, az utólag - a parlamenti benyújtás után - is bekerülhet a 2010-es adócsomagba, módosító javaslat formájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását