2024. május 13. - Szervác, Imola

Elosztották az MDF parlamenti helyeit

Megállapodtak a frakciók a 2006-os politikai megállapodás módosításáról, vagyis a volt MDF-es parlamenti posztok újraelosztásáról - értesült az MTI.
2009. május 18. hétfő 20:10 - HírExtra
A hétfői megállapodás szerint a Fidesz két bizottsági alelnöki, a KDNP egy bizottsági elnöki posztot kapna meg, az MSZP-nek pedig egy bizottsági alelnöki tisztség és egy országgyűlési jegyzői hely jutna.

A megállapodás értelmében az Országgyűlés hétfőn a környezetvédelmi bizottság elnökének- ezt a posztot korábban Katona Kálmán töltötte be MDF-es politikusként - Nagy Andort (KDNP) választotta. A sport és turisztikai bizottságban Lengyel Zoltán - szintén volt MDF-es - alelnök helyét Szijjártó Péter (Fidesz) kapta meg.

Az MTI úgy tudja, a megállapodás szerint az MSZP jelöl alelnököt a honvédelmi és rendészeti bizottságba Karsai Péter, korábbi MDF-es politikus helyére. Szintén a szocialisták töltik majd be Pettkó András korábbi jegyzői posztját.

Szili Katalin az MDF-frakció megszűnése után kezdett egyeztetést a többi négy parlamenti párt képviselőcsoportjával az MDF által betöltött parlamenti tisztségekről, mivel azok a frakció megszűnésével felszabadultak. Az újraelosztáshoz meg kellett egyeznie a négy képviselőcsoportnak, ugyanis csak így lehet módosítani a 2006-ban, az Országgyűlés megalakulásakor megkötött politikai megállapodást.

Az Országgyűlésnek jelenleg 18 állandó bizottsága van, amelyből nyolcnak van MSZP-s elnöke: az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, az egészségügyi, az önkormányzati, az oktatási, a foglalkoztatási és a mentelmi testületeknek.

A többi parlamenti bizottság ellenzéki vezetésű. Ide tartozik a környezetvédelmi is, amelynek korábban Katona Kálmán volt az elnöke, de a bizottsági tisztsége az MDF frakció megszűnésével elveszett.

Az ellenzéki vezetésű bizottságok közül kettőnek SZDSZ-es, - a hétfő döntés után most már - kettőnek KDNP-s, hatnak pedig fideszes elnöke van.

Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum volt frakcióvezetője múlt szerdán jelentette be, hogy az MDF lemondott a frakciójának újjáalakításáról, miután három korábbi képviselője, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem akart ahhoz csatlakozni.

A 2006-os választások után az MDF-frakció 11 képviselővel kezdte meg a munkát. 2008 szeptemberében kizárták Almássy Kornélt, majd október 10-én a Tisztelet Társasága által delegált Vas János jelentette be, hogy átül a függetlenek közé. Ezzel a frakció létszáma a házszabályban meghatározott 10 fő alá csökkent, de október 13-án Lengyel Zoltán korábban fideszes, majd független országgyűlési képviselő csatlakozásával a létszám ismét tízre nőtt. 2009. március 2-án Dragon Pál foglalta el a képviselői mandátumáról február 1-jén lemondott Boross Péter helyét. 2009. március 8-án Csáky András bejelentette, hogy kilép a Magyar Demokrata Fórumból, miután nem értett egyet azzal, hogy Bokros Lajos legyen a párt listavezetője az európai parlamenti választásokon, majd 16-án pedig távozott a parlamenti frakcióból is. Ezzel március 19-én az MDF önálló képviselőcsoportja megszűnt, s a frakciótagok átültek a függetlenek közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását