2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az SZDSZ tervez, hátha bejutnak

Az SZDSZ azért kíván dolgozni az Európai Parlamentben, hogy Magyarország az Európai Unió következő finanszírozási ciklusában a jelenlegihez hasonló mértékű, vagyis legalább 22 milliárd eurós támogatáshoz jusson az uniós alapokból.
2009. május 15. péntek 20:05 - HírExtra
A párt elsősorban a városfejlesztésre: tömegközlekedési, városrész- és panelrekonstrukciós programokra koncentrálná az európai forrásokat - közölte sajtótájékoztatón az SZDSZ európai parlamenti képviselője, a párt országos tanácsának elnöke.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy éppen a magyar soros uniós elnökség idején, vagyis 2011 első felében esedékes az EU regionális fejlesztési és kohéziós alapjai 2014-ben kezdődő, újabb hét évre vonatkozó költségvetés-tervezetének beterjesztése.

A politikus elmondta: célkitűzéseik között szerepel a jelenleg még meglévő, a munkavállalást, illetve a szolgáltatások szabad áramlását akadályozó korlátok lebontása, annak érdekében, hogy Magyarország minél hamarabb felzárkózzon a fejlett uniós tagállamokhoz.

Szorgalmazni kívánják a közös kisebbségpolitika kialakítását, illetve a romák társadalmi integrációjának felgyorsítását. Szükségesnek tartják ez utóbbi program európai pénzügyi hátterének megteremtését is - fűzte hozzá.

Ugyancsak fontos része programjuknak a versenyképes, tudás alapú társadalom megteremtése, ezért bővítenék a kutatás-fejlesztésre rendelkezésre álló uniós forrásokat.

További célkitűzéseik között említette, hogy Magyarország minél hamarabb csatlakozhasson az eurózónához. Ehhez szerinte nem kell "felvizezni" a jelenlegi feltételeket, ám rugalmasabb alkalmazásuk lehetséges. Hozzáfűzte, hogy véleményük szerint az energiaválságok elkerülése érdekében megkerülhetetlen egy közös uniós energiapolitika kialakítása is.

A liberális politikus kifogásolta, hogy miközben az Európai Parlamentben nem magyar belpolitikai konfliktusokat kell megoldani, Magyarországon a kampány nem Európáról szól. Ugyanakkor a Magyarországot sújtó, a szélsőjobboldal előretörésében is megnyilvánuló társadalmi válságot, álláspontja szerint csak olyan európai értékek mentén lehet megoldani, mint a tolerancia és a kompromisszumkészség.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az SZDSZ számára egy képviselői hely megszerzése a minimális követelmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását