2024. április 25. - Márk

Csak egy napot dolgoztak Angliában a romák

A tervezett fél év helyett mindössze egyetlen napot dolgozott az angliai Birmingham városa mellett nyolc iváni férfi és két nő; a romák állítják, hogy becsapták őket, és még a hazaútra sem volt elég pénzük - írta a Kisalföld csütörtöki száma.
2009. május 14. csütörtök 09:18 - HírExtra
A lap értesülése szerint két hétig tartott a tíz iváni roma "kalandja" Angliában, és már haza is érkeztek. A hazaútra a London-Budapest közötti menetrendszerűen közlekedő autóbuszjegyek összesen mintegy 1.400 fontos (437 ezer forint) árát a helyi önkormányzat, valamint a munkát szervező cég közösen fizette.

Az út előtt a romák bizakodtak, vonzó volt számukra a havi nettó 250 ezer forintos bér ígérete és az is, hogy hosszú távon lenne munkájuk.

Megérkezésük után a szervező azt mondta nekik, hogy hamarosan megkapják a munkavállalási engedélyt. Egy hetet vártak a papírokra, és azt követően egy napot dolgozhattak - mondta el a lapnak egyikük. Hagymát csomagoltak, de a normát teljesíthetetlenül magasra emelték. A nap végén a munka magyar szervezője személyenként 1.800 forintot adott át nekik. Akkor már érezték, hogy nagy a baj, de bíztak abban, hogy ha megérkezik a munkavállalási engedély, akkor minden rendbe jön. Azonban nem így történt, így felhívták az iváni polgármestert és segítséget kértek tőle. Ő ajánlotta, hogy keressék meg a konzult.

A hazaérkezett romák arról is beszámoltak, hogy munkásszállón laktak, ahol tíz emberre jutott egy mosdó, nem volt takaró, és naponta egy konzervet kaptak. A szervező elvette irataikat, és csak akkor adta vissza útlevelüket, amikor közölték vele, hogy rendőrségi feljelentést tesznek.

A munkaszervezőt a romák nem nevezték meg, kilétét homály fedi. A lap értesülése szerint Angliában maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását