2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az EU szóba állna Kubával

Az Európai Unió (EU) politikai párbeszédet kíván folytatni Kubával, s álláspontja a szigetországhoz attól fog függeni, hogyan viszonyul Havanna az emberi jogok tiszteletben tartásához.
2009. május 14. csütörtök 16:15 - HírExtra
Ezt Jan Kohout, az EU soros elnöki tisztségét ellátó Csehország külügyminisztere jelentette be csütörtökön Prágában az EU-Riói csoport tanácskozásán. A kommunisták által vezetett szigetország elleni szankciókat az EU tavaly ugyan megszüntette, de júniusban újra megvizsgálja a helyzetet. Csehország azon országok közé tartozik, amelyek az unión belül a legerősebben bírálják a kubai rendszert. A csehek tavaly a szankciók megszüntetését is ellenezték.

"Elmondható, hogy érdekünk (az EU-nak) a politikai párbeszéd. Arról, hogy lesz-e valamilyen változás a Kubával kapcsolatos álláspontunkban, még korai beszélni" - nyilatkozta a cseh diplomata. A fórumon elhangzott felszólalásában hangsúlyozta: az EU döntésében nagy szerepe lesz annak, hogy viszonyul a szigetországi kommunista rendszer az emberi jogokhoz.

Kohout elmondta, hogy a héten két alkalommal is tárgyalt Bruno Rodríguez kubai külügyminiszterrel, s mindkét alkalommal felhívta a figyelmét az emberi jogok betartásának fontosságára. A miniszter szerint a találkozók azt is megmutatták, hogy az emberi jogok kérdését Brüsszel és Havanna továbbra is eltérően értékeli. "A kubaiak szerint például a szigetországban nincsenek politikai foglyok. Nekünk más a véleményünk" - jegyzet meg a cseh diplomácia vezetője.

A Riói csoportot 1986-ban hozták létre, s jelenleg 23 közép- és dél-amerikai, illetve Karib-tengeri ország a tagja. A csoportnak koordináló szerepe van, s az idén Prágában a 14. alkalommal került sor az EU-Riói csoport párbeszédre. Kuba az idén első ízben vett részt ezen a konzultációs fórumon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. május 14. 16:27
EU=gerinctelenek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását