2024. május 14. - Bonifác

Horogkeresztek a cigányok házain

Három épület tulajdonosát érte fenyegetés Nagykanizsán, ahol két házra nagyméretű horogkeresztet festettek.
2009. május 10. vasárnap 13:20 - HírExtra
Panker József vasárnap reggel fedezte fel József Attila utcai házának falán a 60-70 centiméter nagyságú fekete horogkeresztet. Az MTI-nek azt mondta: nem ez volt az első eset, mert néhány nappal korábban szintén erre a helyre - több méterre a kerítésen belül - ugyancsak horogkeresztet mázolt valaki, de annak nyomait más festékkel megpróbálta eltüntetni.

A háztulajdonos biztos abban, hogy a nála albérletben élő cigány férfi és annak párja miatt támadják, ugyanis a közvetlen szomszédjában lakó testvére néhány napja fenyegető levelet kapott. Ebben a náci szimbólum rajzán kívül az áll, hogy az albérlők miatt ne számítsanak semmi jóra.

A férfi mostanáig nem tett feljelentést. A rendőrök a testvére bejelentése nyomán, az MTI tudósítója után érkeztek a helyszínre, hogy fényképet készítsenek és jegyzőkönyvet vegyenek fel a történtekről.

A szomszédos utcában élő bátyjuk házára ugyancsak vasárnapra virradóra festettek horogkeresztet, a kerítéstől néhány centiméterre beljebb lévő falra. Sógornőjük, Panker Jánosné az MTI-nek hangsúlyozta: ők maguk nem cigányok, soha nem is volt gondjuk a romákkal, de a napokban először ők is levélben kaptak fenyegetést.

A távirati iroda tudósítójának meg is mutatta azt a kézzel írt, postán érkezett levelet, amelyet néhány napja dobtak be hozzájuk. A postai levélpapírra vetett írás szerint a "környékbelieknek" nem tetszik, hogy a testvérénél cigányok élnek, ezért minél hamarabb küldjék el őket, ha nem akarják, hogy további következményei legyenek ennek. A papír hátuljára szintén nagyméretű horogkeresztet rajzolt a levél írója.

Panker Jánosné elmondta: amikor felfedezték a ház falán a festést, kihívták a rendőröket, akik a helyszín megtekintése és a levél elolvasása után azt javasolták, hétfőn tegyenek feljelentést a városi rendőrkapitányságon. Hozzátette, egyáltalán nem érti, mi köze nekik ahhoz, hogy a testvérénél albérlők élnek, hiszen erre a korábbi években is volt példa.

A sánci városrészben található házak mindegyike átlagosnak mondható, tulajdonosaik évtizedek óta rendezett körülmények között élnek. A középkorú testvérek többször is hangsúlyozták, hogy soha senkivel nem volt összeütközésük, mostanáig soha fenyegetés sem érte őket.

Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az esetek kapcsán rongálás miatt indítanak eljárást. Hozzáfűzte, hogy a házakra festett szimbólumok fordított szárú horogkeresztek, amelyek így nem minősülnek önkényuralmi jelképnek.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a később kiadott közleményben úgy fogalmazott: "ismeretlen személy pár nappal ezelőtt levelet írt egy nagykanizsai férfinek, melyben az állt, hogy testvére a házába hajléktalanokat fogadott be". A levélíró egyben arra szólította fel a címzettet, hogy a házból a hajléktalanokat távolítsák el.

Ismeretlen személy a korábban levélben felszólított férfi, valamint a hajléktalanokat befogadó hozzátartozója házára vasárnap egy-egy fordított szárú horogkeresztet festett fel - olvasható a rendőrségi közleményben, amely nem tesz említést arról, hogy milyen etnikumhoz tartoznak a megfenyegetettek és az általuk befogadottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását