2024. április 29. - Péter

92 százalékos feldolgozottság: Páva Zsolt kétszer annyi szavazatot kapott

19 órakor zárták az urnákat Pécsett, ahol befejeződik a fideszes Páva Zsolt, valamint a szocialista Szili Katalin csatája Pécs polgármesteri tisztségéért. Még nem hivatalos Páva Zsolt győzelme, de mindjárt az lesz.
2009. május 10. vasárnap 20:07 - HírExtra
A 19 órás urnazárással tehát kezdődik a szavazatok számlálása, amelyet mi is nyomon követünk. Pécs 152 ezer lakosából 127 ezer 198 választópolgára voksolhatott, 155 szavazókörben voksolhat. A választás egyfordulós, az a jelölt győz, aki több érvényes szavazatot kap, szavazategyenlőség esetén a választást egy későbbi időpontban megismétlik - tudósított az MTI.

Eddig tudni lehetett, hogy mind az MSZP, mind a Fidesz szempontjából presztízskérdés a mai csata, még azokkal a magánvéleményekkel is találkozni lehet az utcán, amelyek szerint a város polgármestersége kihatással lesz az EP-választásokra is.



A Nézőpont Intézet elemzése szerint a tét ráadásul nem csupán a polgármesterség, hanem annál sokkal több. "A Fidesz azért is küzd, hogy megmutassa, még egy tradicionálisan baloldali városban is győzhet, míg az MSZP minden energiáját arra fordítja, hogy önbizalmát növelve bizonyítsa, népszerű emberrel van még keresnivalója" - nyilatkozta Böszörményi Nagy Gergely a Magyar Hírlapnak a napokban.

Sajtóhírek szerint a fél hatos részvétel negyven százalék alatt volt (38,4 százalék), ami arra utal, hogy a pécsiek számára is lényeges a szavazás - időközi önkormányzati választáson ez az arány igen jónak mondható, s mint írtuk, az urnák hétig nyitva tartottak. Az MTI információ szerint  előzetes eredmények nyolc óra körül várhatóak.

A z MTV Híradója emlékeztetett: 2006-ban mindössze 287 szavazatpn múlott az azóta betegségben elhunyt szocialista Tasnádi Péter győzelme. Aki most nyer, a 2010 őszi önkormányzati választásokig jut mandátumhoz, a megbízatás tehát csak másfél évre szól.

Eddig több beadvány érkezett a helyi választási bizottsághoz kampánysértés ügyében. Az már bebizonyosodott, hogy az MSZP megsértette a kampánytilalmat, ma ugyanis telefonon agitáltak Szili Katalin mellett.

Az MTI hírei szerint Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje 78 százalékos feldolgozottságnál elképesztően magasan vezet Szili Katalin előtt. A fideszes jelöltre 27.844-en szavaztak az eddigi adatok szerint, míg a szocialista házelnökre csupán 14.506-an. A helyzet nem változott később sem, 92 százalékos feldolgozottságnál a szavazatarány:

Páva Zsolt: 33.246 szavazat
Szili Katalin: 17.370 szavazat

Pezsgőt bonthatnak a Fidesznél.

Sajtóhírek szerint a fideszes és szocialista választási kommandók egymást szivatják. Az MSZP-nek tulajdonítják, hogy lencsevégre kaptak egy bezsélgetést, amely folyamán előkerült egy állítólag neveket és címeket tartalmazó lista is. A választási bizottsághoz meg is érkezett a beadvány, bár az sejthető, hogy túl nagy keletje nem lesz az ügynek, ahogy eddig se volt sosem.

Az MSZP-nek meg - a részeredmények tekintetében - láthatóan nagy szívás a Fidesz mozgósítása.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását