2024. május 16. - Mózes, Botond

A Zöld Baloldal lemaradt a választásról

A Zöld Baloldal nevű szervezet nem vehet részt az EP-választáson, mivel elsősorban adminisztrációs és bürokratikus okok miatt nem tudták leadni határidőre a megfelelő számban összegyűjtött ajánlószelvényüket - közölték a politikai szerveződés vezetői péntek délutáni budapesti sajtótájékoztatójukon.
2009. május 8. péntek 20:49 - HírExtra
Droppa György, a Zöld Baloldal elnöke elmondta, hogy a szervezetet a választásokon való hatékony részvétel érdekében alakították, a Zöld Demokraták nevű párt kezdeményezésére, a Munkáspárt 2006, valamint több civil szervezet, így például az Új Baloldali Unió, a Charta 2008, az Antifasiszta Liga és egyéb szerveződések.

Elmondta, hogy a szervezet bejegyzéséhez bírósági határozatra volt szükség, amely meg is született április elején, de végül nem a Zöld Baloldal névre adták ki a bírósági döntést, hanem a kezdeményező Zöld Demokraták névre. Ez olyan adminisztrációs hiba, amely megakadályozta, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket, mivel az okmányokat, az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak (OVB) csak úgy lehet beadni, ha az iratokon a nevek megegyeznek. Emiatt csúsztak a határidőkkel, végül a jogerős bírósági végzést csak pénteken kapták meg.

Mivel az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak május 8-án 16 óráig kellett volna leadni, ezt nem tudták megtenni, mivel a testület csak 17 órakor ült össze - mondta Droppa György.

A szervezet elnöke szerint az adminisztrációs és bürokratikus okokon kívül ennek a folyamatnak "politikai felhangja" is van, valakik nem akarták, hogy kis pártként induljanak a választáson.

Véleménye szerint erre a "huzavonára" a választási törvény lehetőséget ad, ez túl bonyolult és nem alkalmas arra, hogy egy demokrácia rendesen tudjon működni.
A sajtótájékoztatón az MTI kérdésére közölték, hogy közel 22 ezer ajánlószelvényt gyűjtöttek össze, ami támogatottságukat jelzi.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnökhelyettese szerint ez egy példa nélkül álló eset, amelyről még nem tudják megmondani, hogy pontosan kinek a hibájából történt. Hozzátette: az mindenesetre biztos, hogy a szervezet adminisztratív okok miatt nem tud elindulni a választáson.

Közölte, hogy minden lehetséges jogi lépést megtesznek annak érdekében, hogy tisztázódjon: a rossz törvényi szabályozás, esetleg emberi mulasztás, vagy ezek kombinációja okozta-e ezt a helyzetet.

Vajnai Attila arról is beszélt, hogy a kialakult helyzetről tájékoztatni fogják testvérszervezeteiket, így egyebek között az Európai Zöld Pártot és az Európai Baloldali Pártot. Ezzel az unió szintjén szeretnének fellépni az antidemokratikus magyar választási rendszer megváltoztatásának érdekében.

A politikus elmondta, a Zöld Baloldal arra kér minden állampolgárt, aki elégedetlen ezzel a rendszerrel és érdemi baloldali változást kíván, hogy menjen el június 7-én az EP-választásra szavazni. Arra kérik továbbá szimpatizánsaikat, hogy a szavazócédulára írják rá, hogy Zöld Baloldal.

Hozzátette: tudják azt, hogy az ilyen szavazatok érvénytelenek lesznek, de ezzel a tiltakozásukat, szembenállásukat tudják kifejezni egy olyan rendszerrel szemben, amely adminisztratív úton próbálja megakadályozni a vele szembenálló erők politikai szerepvállalását - hangsúlyozta Vajnai Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását