2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mi lesz a szülési szabadság kérdéseével?

Immár az új összetételű Európai Parlamentre (EP) marad a döntés a szülési szabadság uniós szintű minimális időtartamának emelése ügyében, miután a júniusi EP-választások előtti utolsó, strasbourgi plenáris ülésen visszautalták a javaslatot a szakbizottság elé.
2009. május 7. csütörtök 09:11 - HírExtra
Az előterjesztésben az állt, hogy legalább 20 hetes legyen a szülési szabadság az egész EU-ban, és ehhez a szülést követő hat héten át a fizetés 100, azt követően pedig legalább 85 százaléka járjon. Bevezették volna a kötelező apasági szabadságot is. Jelenleg - 1992-es rendelkezés értelmében - 14 hét szülési szabadságot kötelesek biztosítani az EU-országok.

A portugál szocialista Edite Estrela által jegyzett jelentésnek a szakbizottságba történő visszautalását a luxemburgi Astrid Lulling kérte a néppárti frakció nevében. A parlament 347-256 arányban, 10 tartózkodás mellett támogatta ezt a javaslatot. A néppártiak egyrészt azzal indokolták a visszautalást, hogy a beterjesztett szöveg alapján nem lenne esély a tagállamokat képviselő Tanáccsal történő megegyezésre, másrészt azzal, hogy az EP-n belüli álláspontok is erősen eltérnek.

Megszavazta viszont első olvasatban az EP - az önálló vállalkozói tevékenységet folytató férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód jegyében - az önfoglalkoztatók szociális jogainak erősítését. Eszerint kötelezővé kellene tenni a betegség- és nyugdíjbiztosítást az önálló vállalkozók házastársának, élettársának, ha az rendszeresen hozzájárul az előbbi tevékenységéhez - anélkül, hogy alkalmazott vagy üzlettárs lenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását