2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Régészeti együttműködés és kiállításcsere

A tervek szerint nagyváradi régészek is részt vesznek majd a magyarországi M44-es úttal kapcsolatos ásatásokon, míg a békéscsabaiak a nagyváradi vár feltárási munkálataiba kapcsolódnak be.
2009. május 6. szerda 19:10 - HírExtra
A két intézmény a jövőben kölcsönösen kicseréli kiállításait is, így várhatóan a következő esztendőben a békéscsabai Munkácsy múzeumban mutatják be a nagyváradiak üveg ikon kollekcióját, illetve a bihari városban a Békés megye néprajzát és nemzetiségeit bemutató gyűjteményt - mondta Aurel Chiriac, a nagyváradi múzeum vezetője sajtótájékoztatón szerdán, Békéscsabán.

Az együttműködés kiterjed a szakemberek közötti tapasztalatcserékre, de szóba került egy ortodox kiállítás, illetve múzeum létrehozásának lehetősége is Gyulán.

A román vendég szólt arról, hogy már évek óta jó partneri kapcsolatokat ápolnak a Munkácsy múzeummal, s ennek eredményeként remény van arra, hogy a határ menti együttműködéseket támogató uniós forrásokból a kortárs művészeteket is be tudják mutatni egymás intézményeiben.

Mint mondta, az elsősorban a posztmodern alkotások gyűjtéséről és közös bemutatásáról szóló pályázatuk Romániában már átjutott az első körös bírálaton, így jó esély mutatkozik arra, hogy a két múzeum törekvéseit az unió 500-600 ezer euróval támogassa.

Szatmári Imre, a Békés megyei múzeum vezetője azt hangsúlyozta, hogy a két szervezetnek van mit tanulnia egymástól, hiszen bár eltérőek az országonkénti szabályozások, összeköti őket a szakma, a régészet, a történettudomány és a művészettörténet.

Farkas Zoltán, a Békés megyei múzeumot fenntartó önkormányzat alelnöke pedig azt emelte ki, hogy 2007 óta él Békés és Bihar megye között az együttműködési megállapodás, amelynek immár része a két megye fenntartásában működő múzeumi szervezetek közötti jó viszony is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását