2024. május 2. - Zsigmond

Soros szerint nemcsak a gazdaság omlott össze

A jelenlegi gazdasági válság nemcsak a pénzügyi rendszer összeomlását hozta, hanem kiderült, hogy hibás az önkorrigáló piac uralkodó paradigmája - mondta Soros György csütörtök este a PEN nemzetközi írószövetség New York-i rendezvényén.
2009. május 1. péntek 10:20 - HírExtra
A rendszer a saját súlyától dőlt össze, bebizonyosodott, hamis az a feltételezés, hogy a piacok egyensúlyra törekednek, ahová a kilengések után mindig visszatérnek - fejtette ki a magyar származású üzletember a Metropolitan Múzeumban. Nemcsak a pénzügyi rendszer, hanem egy világszemlélet omlott össze. Tévednek azok, akik a jelenlegi válságot a korábbi krízisekhez hasonlítják.

Mint fogalmazott, a jelenlegi helyzet érdekessége, hogy az, amit rövid távon tenni kell, éppen ellentétes azzal, ami hosszú távon teendő. Jelenleg csak az államnak maradt hitele, a Fednek, amelynek pénzt kell nyomtatni, amilyen gyorsan csak tud. Amikor azonban ez a politika sikeres lesz, és a hitelek majd újra működni kezdenek, a pénzkínálatot csökkenteni kell, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Azzal kapcsolatban, hogy milyennek látja a jövő gazdaságát, kifejtette: a piacok lényegükből adódóan instabilak, buborékokat termelnek, ezért szabályozni kell őket, nemcsak a pénz-, hanem a hitelkínálatot is. A szabályozást azonban nem lehet túlzásba vinni. Soros felhívta a figyelmet arra, hogy a piacok tökéletlenek, hangulataik vannak, amelyeket szabályozással kell ellensúlyozni, de a szabályozók még inkább tökéletlenek, mert emberiek, bürokratikusak és ki vannak téve a politikai befolyásoltságnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását