2024. április 29. - Péter

Eszelős szankciók korlátoznák a segélyt

Gadács polgármesterének új ötlete támadt: csak az kapna segélyt, aki normális életet él - nem iszik, nem dohányzik, rendben tartja a portáját. Bár a rendeletből semmi nem lett, az ötlet másoknak is tetszik, így a folytatás borítékolható.
2009. április 30. csütörtök 13:25 - Pásztor Balázs
Ami sok, az sok

Az országban egyre kevesebb adófizető tart el egyre több munkanélkülit és nyugdíjast - amire a válság csak rádob egy lapáttal, mivel a munkahelyek megszűnése miatt kevesebb lesz a dolgozó és több a segélyből élő. Ez általános probléma a világ fejlettebb országaiban - amit rendszerint csak megfejel az adó nélküli fekete és szürkegazdaság. Azonban nálunk egyre erősödik a jegyrendszer bevezetését pártolók aránya, amelynek oka, hogy a gyerekeknek szánt családi pótlék, vagy az emberi megélhetésre szánt munkanélküli segély egyre többször köt ki kocsmák és és nyerőgépek kasszájában.

„A nyugdíjas megdolgozott a pénzéért, így azt csinál vele amit akar. De ne én fizessem a munkakerülők napi alkoholadagját, vagy pókerpartiját!” - gondolják egyre többen, amire megoldás lehetne a segélyek egy részét étkezési vagy ruházkodási jegyként utalni. De próbált már más is rendet rakni a segélyek káoszában (a meg nem valósult kormányjavaslatokat nem számolva). Monok polgármestere például közmunkához kötné a segélyezést, amit sokan támogattak az egész országban (ott is az BA vetett véget a dolognak, de idén módosították a szociális törvényt, így januártól a támogatásra szorulók - feltéve, hogy alkalmasak rá - mégis kötelezhetők munkavégzésre). Most meg itt a B terv.

Az alkoholt árt, már a segélynek is

Gadács polgármestere megpróbálta átértelmezni azt a helyi rendeletet, ami alapján segély csak annak jár, aki aki "önhibáján kívül" került a "létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe”. Így aki káros szenvedélynek hódol (kávézik, dohányos, alkoholista), avagy nem tartja rendbe a portáját, az önhibájából veszélyezteti az élethelyzetét, így neki nem jár pénz. A szabályt az Alkotmánybíróság semlegesítette, de nagyon sokaknak megtetszett az ötlet.

Bár az is igaz, hogy ezt ellenőrizni és eldönteni igen nehéz. Egy kupica, vagy több liter vodka legyen a mértékhatár? Vagy a részegség szintje? A pipa is büntetendő, vagy csak a napi egy doboz cigi? Mi számít rendnek a háztájékon? Az ilyen kérdések Gadácson nem okoznak gondot, hisz a 140 lelkes faluban mindenki ismeri egymást, csakhogy ha az ötletet szélesíteni akarják, akkor már igenis probléma lehet a pontos meghatározás.

Hogy lehet emberi helyzetet teremteni?

Megkerestük a Parlament Szociális Bizottságát, de ők a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz irányítottak minket, ahonnan a következő állásfoglalást kaptuk az esettel kapcsolatban: „az álláspontunk ugyanaz, mint az Alkotmánybíróságé (vagyis hogy jogellenes az eljárás, így azt be kell szüntetni - a szerk.). Szerencsére az országban nem jellemző az ilyen kirívóan alkotmánysértő helyi rendelet, mint ami Gadácson született. Sajnálatos, hogy a képviselő-testület nem azon intézkedéseiről alkotott helyi rendeletet, ami szakmai feltételeket teremtett volna az ott élő szenvedélybeteg állampolgárok számára.”

A HírExtra érdeklődött arról is, hogy miként kívánják elérni azt, hogy a segélyeket ne italra vagy szerencsejátékra költsék. A minisztérium elzárkózik a jegyrendszer mindenfajta bevezetésétől, mivel az „olyan mértékben korlátozná a családok önálló pénzfelhasználását, amellyel semmiképp se kívánunk élni.” Ellenben 50 százalékról 60-ra emelik a jegyző által elrendelhető (olyan esetben, ha a segélyt nem a megfelelő módon használják fel) családi pótlék - és egyéb szociális segélyek - „részbeni természetben való nyújtását”. Zárásképp hozzáteszik: „A szaktárca jelenleg nem tervez további „szigorítást” e területen, mert ezzel maga idézné elő a segély azon funkciójának gyengülését, amely többek között a fizetőképesség fenntartására irányul„.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. május 2. 18:34
Valóban eszelős ötlet. Szerintem ilyen eszelős ötletekre nagy szüksége volna az egész országnak...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását