2024. április 27. - Zita

20 milliárdot kaszáltak a parkolási cégek

Az elmúlt három évben összesen 19,3 milliárd forint parkolási bevétele volt a három budapesti parkolási társaságnak, amelyből 8,9 milliárdot kaptak az önkormányzatok - derült ki az index.hu birtokába jutott összesítésből.
2009. április 30. csütörtök 08:26 - HírExtra
A fővárosban három parkolási társaság működik: a Budapesti Önkormányzati Parkolási Társulás (BÖPT, a fővárosi, a IX. kerületi és a XIII. kerületi önkormányzatból áll), a Fővárosi Önkormányzati Parkolási Társulás (FÖPT, az I., II., VI., VII., VIII., XI. és XII. kerületi önkormányzatból áll, üzemeltető a Centrum Kft.), és a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT, a fővárosi és az V. kerületi önkormányzat társulása).

Az internetes hírportál szerint tavaly a Centrum Kft. teljes bevétele 3,269 milliárd forint volt (1,977 milliárd a díjból, 1,292 milliárd pótdíjból). Az FKPT 1,6 milliárd forint bevételt ért el, a BÖP Kft. pedig 1,4 milliárd forintot.

AZ FKPT tavalyi 1,6 milliárdos bevételéből 1 milliárd forint jutott az önkormányzatoknak, a BÖP Kft. bevételei 30 százalékát juttatta vissza. A Centrum bevételeinek 43-44 százaléka jutott el az érintett kerületi önkormányzatokhoz. Ez az arány csak akkor ilyen relatív magas, ha az önkormányzati bevételhez számítjuk a saját beruházások költségét, ami majd az önkormányzatokhoz kerül, valamint a kerületek helyett elvégzett munkák (jelfestés, felújítás) költségét. Ezeket nem számítva az önkormányzatokat a bevételnek mindössze 22 százaléka illette meg, azaz ennyi pénzt láttak a bevételből például 2008-ban - írja az index.hu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását