2024. április 28. - Valéria

Mi is az a sertésinfluenza?

Nem pontos a sertésinfluenza elnevezés az immár igazoltan emberről emberre terjedő új, A típusba tartozó influenzatörzs megnevezésére, amely a hivatalos jelölés szerint: A/Kalifornia/04/2009 - közölte az MTI kérdésére Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója kedden.
2009. április 28. kedd 20:52 - HírExtra
Az influenzavírusok között A, B és C típust különböztetnek meg a vírus szerkezete alapján. Az A és B vírus okoz járványokat; pandémia, azaz világjárvány az A típustól várható, mert ennek változási és adaptálódási képessége a legnagyobb, igen elterjedt az állatokban is - mondta a főigazgató.

Az A típusú influenzavírus felszínén található burokfehérjék szerkezete alapján eddig 16 hemagglutinin (H) és 9 neuraminidáz (N) altípust különböztettek meg. A sertésinfluenzának nevezett új vírustörzs az A/H1N1 altípusba tartozik, amely a 20 millió ember halálával járó 1918-19-es spanyolnátha járványt is okozta. Az A és a B típusú influenza vírusrészecskék fertőzőképességét ezek a felületen elhelyezkedő H és N jelű antigének határozzák meg.

A fehérjék szerkezete nem stabil, genetikai változások révén újabb és újabb módosult antigének keletkeznek. Ennek következménye a vírusok állandó változása és az, hogy egy adott évben átélt influenzafertőzés vagy a védőoltás eredményeként kialakuló immunitás nem véd a fertőzésektől a következő években.

Az influenzavírus változékonyságát növeli, hogy az emberi és az állati vírustörzsek genetikai állománya kombinálódni képes. Így alakult ki az Állategészségügyi Világszervezet (www.oie.int) hétfői közleménye szerint egy amerikai eredetű madár-, egy vélhetően ázsiai sertés-, egy másik, amerikai eredetű sertés-, valamint egy amerikai eredetű emberi influenza vírustörzs kombinálódásával az új törzs.

A szervezet a sertésinfluenza megnevezés helyett az "észak-amerikai influenza" elnevezést javasolja.

Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese az MTI-nek hangsúlyozta: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a vírus pontos eredetére fény derüljön, ám az biztos, hogy most emberről emberre terjed. Hozzátette, hogy sertésekben az influenzavírus nem okoz komoly megbetegedéseket.

Melles Márta elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet április végén tette közzé az új vírustörzsről az információkat, miután az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC megállapította (szekvenálta) a vírus genetikai állományát. Ez alapján a besorolása: A(H1N1)Kalifornia/04/2009. A WHO egy esetleges világjárványra való felkészülési terv alapján a riasztási fokozatot 4-esben állapította meg.

Amint a főigazgatónő ismertette, ez a fázis azt jelenti, hogy az influenzavírus emberről emberre terjedése igazolt, közösségi szinten várható kitörés, arra az előkészületeket meg kell tenni. Maga a pandémia a 6-os fokozat, a 3-tól 5-ig terjedő fokozatok a riasztás, pandémiás felkészülés szakaszai.

Az oltóanyag előállítását csak akkor tudják megkezdeni az erre felkészült gyártók, ha a H1N1 altípusba tartozó vírus szaporítására vagy "összerakására" sikerül kidolgozni a megfelelő módszert. Ehhez a vírust le kell "butítani vagy megszelídíteni" olyan szintre, hogy általános oltóanyagként alkalmazható legyen - tette hozzá a főigazgató. Mint Melles Márta hangsúlyozta, ez még egy-két hónapot is igénybe vehet, utána kaphatja meg Magyarország is - megfelelő biztonsági intézkedések mellett - az új vírustörzset, ekkor indulhat a vakcina előállítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását