2024. május 5. - Györgyi

Juscsenko megérkezett Budapestre

Kedden délelőtt megérkezett Budapestre az ukrán államfő; Viktor Juscsenkót katonai tiszteletadással köszöntötték a Sándor-palotánál.
2009. április 28. kedd 11:54 - HírExtra
Az ukrán elnök kétnapos magyarországi látogatása Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásával kezdődik. A tervek szerint a két államfő megbeszélésén a kárpátaljai magyarság oktatása is napirenden lesz. A tárgyaláson várhatóan szó lesz a gazdasági kapcsolatokról is, különös tekintettel az energetikai kérdésekre. Sólyom László és Viktor Juscsenko áttekinti továbbá Ukrajna európai uniós és NATO-integrációjának témáját.

Az ukrán elnök, akit felesége is elkísér a látogatásra, szerdán találkozik Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, majd Bajnai Gordon miniszterelnökkel.

Viktor Juscsenko szerdán találkozik a magyarországi ukrán közösséggel is. Hartyányi Jaroszlava, az Országos Ukrán Önkormányzat elnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek pénteken elmondta: tájékoztatni kívánja Viktor Juscsenkót a magyarországi ukrán kisebbség helyzetéről és az ukrán nyelvoktatással kapcsolatos problémákról, amelyek megoldásához kéri a segítségét.

Az ukrán elnök Sólyom László tavaly júliusi kijevi látogatását viszonozza. Viktor Juscsenko eredetileg idén januárban találkozott volna Nyíregyházán magyar kollégájával, de a megbeszélést - a budapesti ukrán nagykövetség akkori tájékoztatása szerint - az orosz földgáz Ukrajna felé szállításával kapcsolatban kialakult helyzet miatt elhalasztotta.

Ukrajna a volt szovjet köztársaságokat (a balti államokat leszámítva) tömörítő Független Államok Közösségében Magyarország második legnagyobb kereskedelmi-gazdasági partnere. A Magyarország számára rendkívül előnyös struktúrájú forgalom 1996-tól kezdve minden évben jelentősen - mintegy 40 százalékkal - bővült. A mostani tárgyalásoknak külön aktualitást ad a mindkét országot érintő globális pénzügyi válság.

Magyarország támogatja Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseit, s mint több kétoldalú fórumon is elhangzott, tapasztalatai átadásával tud leginkább segíteni legnagyobb szomszédjának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását