2024. május 13. - Szervác, Imola

Kóka az egykulcsos adó bevezetésén kattog

Három javaslatot tett napirend előtti felszólalásában Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője hétfőn a parlamentben. Arra kérte a kormányt, hogy vizsgálják meg az egykulcsos adót bevezető országok tapasztalatait.
2009. április 27. hétfő 19:52 - HírExtra
Emellett azt javasolta, hogy a Reformszövetség javaslatából, az SZDSZ által készített és a parlament elé benyújtott gazdasági javaslatot is aktualizálják, hat százalékos gazdasági visszaeséssel számolva. A frakcióvezető azt is kérte, hogy aktualizálják a plafontörvényt.

Kóka János úgy fogalmazott, hogy a társadalmi válság mellett kötelesség foglalkozni a világgazdasági válság leküzdésének lehetőségeivel is.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a válságkezelő kormány sietett egy őszinte diagnózis bemutatásával. Eszerint kevesebb mint kétmillió ember fizet adót a versenyszférában, a felnőtt lakosság kevesebb mint fele dolgozik legálisan, másfél millióan minimálbérre vannak bejelentve, miközben közülük körülbelül nyolcszázezren valójában ennél többet keresnek.

A bürokrácia kapcsán megjegyezte, hogy az állam több mint kilencezer közfeladatot lát el és körülbelül 15 ezer költségvetési intézmény működik.Hozzátette, hogy több mint kétezer milliárd forint adó befizetését kerülik el a szürke- és a feketegazdaságban dolgozók.

Kóka János közölte, hogy a régió több országában is hasonló volt a helyzet, de ezek az államok végrehajtották a szükséges reformokat és 15 volt szocialista országban bevezették az egykulcsos adót.

Katona Tamás, a pénzügyminisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a frakcióvezető olyan intézkedésekre is javaslatot tett, amelyek a válság azonnali kezelésén túl is segítenek az ország problémáinak megoldásában. Kijelentette, hogy a válságkezelés nem irányulhat csak a tűzoltásra.

Az államtitkár a válságkezelő program lényegének nevezte, hogy az az évek óta sürgető kérdésekkel is képes foglalkozni. Kijelentette, hogy az egyensúlyt helyreállító gazdaságpolitikára, a foglalkoztatás bővítésére és a legális munkavállalás szélesítésére van szükség. Közölte, hogy a kormány határozottan fellép az adóelkerülés visszaszorításának érdekében.

Az egykulcsos adó kapcsán elmondta, hogy egy ehhez nagyon hasonló konstrukciót javasolnak, hiszen a jövőre bevezetni tervezett személyi-jövedelemadó az adófizetők kilencven százaléka számára egy kulcsot fog jelenteni. Hozzátette, hogy mindenképpen megvizsgálják az egykulcsos vagy a "kvázi egykulcsos" adót bevezető országok tapasztalatait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását