2024. március 29. - Auguszta

21 ezer elbocsátás, márkamegszűnés a neves autógyárnál

A legnagyobb amerikai autógyár, a csőd szélén álló General Motors (GM) elbocsát 21 ezer alkalmazottat, megszünteti a Pontiac márkát és törzsrészvényeket ajánl hitelezőinek az adósság elengedéséért cserébe.
2009. április 27. hétfő 20:35 - HírExtra
A csőd elkerülésére kidolgozott, hétfőn bemutatott terv szerint a kormány 15,4 milliárd dolláros hiteléből élő társaság a Washingtonnal szemben fennálló adósság felének elengedése fejében felajánlja törzsrészvényeinek 50 százalékát. Más hitelezők - akiknek összesen 28 milliárd dollár követelésük van a céggel szemben - minden ezer dollár elengedéséért 225 törzsrészvényt szerezhetnének. A GM június 1-jéig kapott haladékot Barack Obama elnöktől a termelés átszervezésére vagy arra, hogy csődvédelmet kérjen, máskülönben elesik a további segélyektől.

Ha a határidőig sikerül egyezségre jutni a hitelezőkkel az adósság részvényekre váltásáról, akkor a cég megmenekülhet. A GM ugyancsak részvényekkel kívánja fedezni legalább a felét annak a 20 milliárd dollárnak, amelyet az autóipari dolgozók szakszervezetének (UAW) irányítása alatt álló alapba kell befizetnie. A GM és az UAW korábbi megállapodása szerint 2010-től ebből az alapból fedezik a GM-től nyugdíjba ment dolgozók egészségügyi ellátását.

A szanálási terv szerint 21 ezerrel csökkentik az órabérben foglalkoztatott gyári munkások számát az Egyesült Államokban, és felgyorsítják a gyárbezárási folyamatot, amelynek révén 2010 végére 34 üzem marad a 2008 végén működött 47-ből. A korábbi bejelentések szerint a vállalat az év végéig világszerte 47 ezer munkahelyet szüntet meg.

A GM-hez tartozó nyolc márka közül a cég a négy legfontosabbra - Chevrolet, Cadillac, GMC és Buick - kíván koncentrálni, és 2010 végig leállítják a Pontiac sportkocsik gyártását. A Pontiac története így az első modell megjelenése utáni 84. évben várhatóan vég ér. A hétfőn bemutatott terv nem tér ki az Opellel kapcsolatos elképzelésekre. A Fehér Ház autóipari munkacsoportja üdvözölte a GM szanálási tervét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását