2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Büntetlen előéletű gyilkost keresnek romaügyben?

Nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban az a két DNS-minta, amelyet a romák elleni támadássorozat egyik helyszínén rögzített a rendőrség - nyilatkozta Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány az MTI-nek pénteken.
2009. április 24. péntek 15:17 - HírExtra
Az MTI annak kapcsán kérdezte a főkapitányt, hogy a pénteki Népszabadság szerint két értékelhető DNS-mintát talált a rendőrség az egyik helyszínen.

A főkapitány elmondta: a rögzített DNS-mintákat összevettették a bűnügyi nyilvántartással, de nem találtak egyezést.

Bencze József elmondta: a kriminalisztikai jegyek alapján összefüggésbe hozható esetek alkalmasak voltak arra, hogy kialakítsák az elkövetők pszichológiai profilját, és olyan bizonyítékokat rögzítsenek, amelyek elfogásuk esetén egyértelműen bizonyítékként szolgálhatnak.

Hozzátette: az elkövetéseket jellemző profiljegyek alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy még ha egy személy is adja le a lövést, az elkövetés mögött több személy van, ezt egyébként az egyik helyszínen hátrahagyott bizonyítékok is alátámasztják.

Ez az elkövető rendkívül elvetemült, a fegyverforgatáshoz jól értő, és az éjjeli és egyéb terepen is jól mozgó, ebben a tekintetben felkészült vagy valamilyen úton felkészített személy, aki nem riad vissza emberre is ráfogni a fegyvert, azzal a szándékkal, hogy megölje - mondta.

Bencze József felhívta a figyelmet arra, hogy majdnem 70 fős nyomozócsoport foglalkozik az esetek felderítésével. A nyomozócsoportban helyet kaptak nagy bűnügyi tapasztalattal rendelkező nyomozók is.

A főkapitány biztos benne, hogy el fogják kapni az elkövetőket, de - mint mondta - nagyon fontos a lakosság segítsége, ezért is ajánlott fel 10 millió forintos nyomravezetői díjat a tiszalöki ügyben is. Megjegyezte: a legkisebb, a lakosságtól érkező információ is hasznos lehet a nyomozóhatóságnak.

Beszámolt arról, hogy körülbelül tízezer olyan embert ellenőriztek valamilyen módon, akik az elkövetés idején a helyszínek közelében megjelentek, körülbelül kétezer embert meg is hallgattak és több száz óra videóanyagot elemeztek.

Véleménye szerint érthető és jogos a romák félelme, amely - mint fogalmazott - esetenként önbíráskodásba is átcsap, de nagyon fontosnak tartja, hogy a bízzanak abban, a rendőrség megtesz mindent a felderítés érdekében.

Hozzátette: a rendőrség 96 százalékos eredményességgel deríti fel az emberölési ügyeket, de előfordul, hogy csak többéves nyomozás után. Az ilyen sorozatjellegű ügyben, mint ez, az igazi nyomást az jelenti a rendőrség számára, hogy az elvetemült elkövető vagy elkövetők már most készülnek a következő lépésre - mondta.

Szerda éjjel agyonlőttek egy munkába induló roma férfit a háza udvarán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszalökön. A rendőrség csütörtöki közlése szerint nem zárható ki, hogy összefüggés van a tiszalöki gyilkosság és más, romák sérelmére elkövetett támadások között.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a tiszalökihez hasonló hét másik ügyben is nyomoz: a galgaszentgyörgyi, a piricsei, a nyíradonyi, a tarnabodi, a nagycsécsi, az alsózsolcai és a tatárszentgyörgyi támadások ügyében. A tiszalöki támadás mellett a november 3-án, Nagycsécsen elkövetett bűncselekmény során ketten, továbbá az idén februárban, Tatárszentgyörgyön elkövetett gyilkosság során szintén ketten vesztették életüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását